NRK Meny
Normal

Flom stenger Rørosbanen

Det renner vann over jernbanelinja flere steder mellom Elverum og Rena. Strekningen er stengt for togtrafikk inntil videre.

Rørsobanen, flom

STENGT: Rørosbanen er stengt mellom Elverum og Rena på grunn av mye vann.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Det er varslet fare for både flom og jordskred en rekke steder i Hedmark og Oppland i dag på grunn av kraftig og mye nedbør.

Se intervju med Tom Nyberg i Jernbaneverket:

Store nedbørsmender har ført til flom en del steder i løpet av dagen. Rørosbanen ble stengt på deler av strekningen klokka 14, fordi det kom vann over jernbanelinja.

Reporter Anne Kari Løberg/fotograf Odd Ragnar Lund

Rørosbanen stengt

I ettermiddag ble Rørosbanen stengt mellom Elverum og Rena på grunn av flom.

– Det renner vann over jernbanelinja flere steder. Vi kan ikke kjøre tog der før regnet har roet seg. Det blir ganske sikkert stengt i alle fall i et døgn, sier Tor Rørosgård som er banesjef i Jernbaneverket .

NSB jobber med å sette opp buss for tog på strekningen.

Rørosgård vet ikke ennå om jernbanelinja har blitt skadet av vannet.

– Vi må kikke nærmere på jernbana, men først må vannet trekke seg tilbake. De siste prognosene går ut på at det skal slutte å regne ved midnatt og at det skal bli en bra dag i morgen. Så vi håper å få sjekket nærmere når det blir lyst i morgen tidlig, sier banemester Tor Rørosgård.

Inntil da forblir togstrekningen stengt. Når den åpnes igjen beror på om vannet har gjort noen skader på linja.

Oversvømmelse i lager

110-sentralen har bare fått én melding om problemer på grunn av vannet så langt i dag.

De har jobbet med å redde et lager på Nes i Ringsaker som ble oversvømt da en bekk flommet over.

Situasjonen der er under kontroll nå, opplyser 110-sentralen.

Herreløs kano

Politiet i Hedmark har fått meldinger om en tom kano som flyter nedover Glomma. Ingen har sett noen personer i kanoen, så politiet antar at den har ligget langs bredden et sted og blitt dratt med av vannet.

– For øvrig har vi ikke fått inn noen meldinger om problemer på grunn av nedbøren foreløpig, sier operasjonsleder Jørn Akre.

Mer regn i vente

Flagstadelva i Hamar

Det regner kraftig mange steder i Hedmark og Oppland i dag. Foreløpig er det ikke meldt om mange problemer på grunn av været.

Foto: Aase By

En rekke steder er det spådd økende nedbørsmengder utover kvelden.

På Rena i Åmot kan det komme opptil 20 millimeter i løpet av noen timer og på Lillehammer varsles det over 22 millimeter nedbør i kveldstimene i dag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.