Hopp til innhold

Fire av fem helseansatte dropper vaksine

ELVERUM (NRK): Etter nok en sesong med få vaksinerte ber helsedirektøren sykehusene legge bedre til rette for vaksinering av ansatte. – Pasientene våre fortjener at helsearbeidere er vaksinert.

HPV-vaksine

Ved å tilby enklere vaksineløsninger vil også flere ta vaksine, mener helsedirektøren. Illustrasjonsfoto.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Rekordmange ble innlagt med influensa på norske sykehus i fjor, og 1400 døde som følge av sykdommen. Allikevel tok kun 28 prosent av ansatte ved norske helsetjenesten vaksine.

Undersøkelser fra Helsedirektoratet viser at helsepersonell syns det er for mye bryderi med, eller for lite tid til vaksinasjon.

Bjørn Guldvog

Bjørn Guldvog advarer om beredskaps-sikkerheten dersom mange helsearbeidere dropper vaksine.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi må gjøre enda mer for at dette skal bli enkelt for helsearbeiderne. De er nok egentlig motiverte for å ta vaksinen. Jeg forventer i år, og enda mer neste år at antallet vaksinerte blir vesentlig høyere, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Så langt er det få som har fått influensa viser Folkehelseinstituttets ukesrapport. I forrige uke fikk 44 personer influensa, og så langt denne sesongen er det påvist 131 tilfeller.

– Kan gå ut over beredskapen

Uvaksinerte ansatte kan gi store konsekvenser, forteller direktør for medisin og helsefag ved sykehuset Innlandet, Ellen Henriette Pettersen.

– Dette kan gå ut over beredskapen vår. Hvis ansatte blir syke klarer vi ikke å ta vare på oppgavene våre, for eksempel hvis det kommer en alvorlig epidemi. I tillegg har vi syke pasienter som ikke må smittes.

I Sykehuset Innlandet var det kun 3000, omtrent 30 prosent av de ansatte, som vaksinerte seg i fjor.

I år har det sett en kraftig økning i antallet som har vaksinert seg, etter at de har lagt bedre til rette for vaksinering.

– Vi har dropp inn poliklinikker hvor ansatte kan møte, i tillegg tilbyr vi å komme i morgenmøter og i vaktskifter og sette vaksine. Vi tilbyr også kollegavaksinering, slik at ansatte kan vaksinere hverandre.

Syk, influensa

Influensa gir som oftest ingen alvorlige symptomer, men i noen tilfeller kan utfallet være dødelig.

Foto: Dusan Zidar

Kollegavaksinering har gitt effekt

Tillitsvalgt for overlegene i Den norske legeforening på sykehuset Innlandet, Fredrik Aaserud Eng, mener spesielt kollegavaksinering har gjort at flere har vaksinert seg.

Fredrik Aaserud Eng

Fredrik Aaserud Eng forteller at kollegavaksinering har vært en av de viktigste grunnen til at nesten alle på hans avdeling har vaksinert seg.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

– Dette førte til at vi har nesten 100 prosent vaksinerte på min avdeling. I en travel hverdag dreier det seg om å legge til rette på en enkel og fin måte. De aller fleste er bevisst ansvaret sitt når de jobber med syke pasienter, sier han.

Helsedirektør Guldvog mener kollegavaksinering er et godt tiltak for å få flere vaksinerte.

– Det at kolleger kan vaksinere på arbeidsplassen, mens man allikevel er det, er avgjørende viktig.

Håper å nå helseorganisasjonens mål

Verdens helseorganisasjon har et mål om at 75 prosent av helsearbeidere skal være vaksinert. Det målet tror helsedirektøren er åpnålig.

– Kanskje ikke i år, men vi ser at på en del av de store sykehusene har de oppnådd både 80 og 90 prosent vaksinerte på de store og viktige avdelingene. Dette er nivåer vi også bør opp på nasjonalt.

Flere saker fra Innlandet