NRK Meny
Normal

Fire års fengsel for voldtekt med gjenstander

En mann i 40-årene fra glåmdalsdistriktet, som sto tiltalt for å ha voldtatt en annen mann med flere gjenstander, er dømt til fengsel i fire år og fem måneder. Mannen må også betale erstatning til den fornærmede mannen.

Fem års fengsel for voldtekt

Mannen i 40-åra er dømt til fire år og fem måneders fengsel i Glåmdal tingrett. Fra venstre: aktor Iren Johnsen Dahl og forsvarer Sol Elden.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Mannen er dømt for overtredelse av straffelovens paragraf 192, som omtaler seksuell omgang ved tvang og paragraf 229, legemsbeskadigelse med bevisstløshet eller lignende til følge.

Retten har kommet fram til at bevisene i saken viser at det utover rimelig tvil er den tiltalte som har påført skadene.

Straffen er altså satt til fire år og fem måneder i fengsel, minus 107 dager varetektsfengsling. I tillegg er en dømt til å betale 180.000 kroner i oppreisning til den fornærmede innen to uker. Summen betegnes som «et plaster på såret», og er lavere enn kravet om 250.000 kroner, som ble fremmet av fornærmedes advokat.

– Gjort med forsett

Ifølge dommen sitter retten med en oppfatning av at handlingene er gjort med forsett av den tiltalte og at det ikke eksisterer omstendigheter som kan fri vedkommende fra straff.

Mannen i 40-åra sto tiltalt for å ha voldtatt en annen mann med ulike gjenstander i nærheten av jernbanestasjonen i Kongsvinger i september i 2012. Fornærmede lå tre dager på sykehuset etter hendelsen.

Jernbanestasjonen i Kongsvinger

Overgrepet fant sted i nærheten av jernbanestasjonen i Kongsvinger.

Foto: Vera Vold / NRK

Prøver tatt av tiltalte like etter hendelsen viste en promille på 1.95 og spor av Diazepam, THC, i tillegg til stoffer som Stesolid, Vival og Valium, som er angstdempende.

En rettspsykiatrisk undersøkelse av den tiltalte i oktober 2012 konkludert med at den tiltalte ikke var psykotisk eller hadde sterk bevissthetsforstyrrelse da handlingen fant sted.

Erkjente ikke straffskyld

– Ikke skyldig, svarte den tiltalte mannen fra Kongsvinger i spørsmålet om han erkjente å ha voldtatt en annen mann. På spørsmålet om han hadde skadet den fornærmede 66-åringen, så erkjente han seg delvis skyldig.

Tiltalte fortalte at flere personer satt og drakk og røyket joint den dagen episoden skal ha skjedd. Han sa det var krangel om noen penger, og at han slo fornærmede et par ganger i magen, i ansiktet og at han har sparket fornærmede mens han sto oppreist. Mannen i 40-åra nektet derimot for at han voldtok 66-åringen.

– Jeg vil ikke ha dette på meg. Jeg har ikke gjort det. Jeg har aldri vært i en sånn situasjon før, og dette er absolutt ikke typisk meg, sa 43-åringen i retten.

Den fornærmede fortalte i retten at han i etterkant av hendelsen har slitt med mye svimmelhet og har vært engstelig.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vogntog i trøbbel

    Vogntog har i natt delevis sperret rylkesvei 51 i Rogne i Øystre Slidre, på E 16 på Ryfoss i Sør-Aurdal og på riksvei 4 i Lygnabakkene i Gran. Men det skal være mulig å passere.

  • Flere utforkjøringer i natt

    I løpet av natta har det vært flere utforkjøringer i Hedmark og Oppland, men ingen personer er blitt alvorlig skadet. På E 16 ved Lunnertunnelen kjørte en bil i grøfta ved ett tiden, men fører kom uskadd fra det. I Kongsvinger på E16 ble tre personer brakt til legevakt etter utforkjøring.