NRK Meny
Normal

Fant kunst til 50.000 kroner stuet bort i et bøttekott

Trysilbandet Svölk fant kunst stuet bort i et bøttekott i øvingslokalene sine. Da tok de kontakt med Aftenposten og fikk vite at kunsten de hadde funnet var verdt 50.000 kroner.

Glemt kunst

Bandet Svölk fra Trysil fant disse kunstverkene stuet bort i øvingslokalene sine. En videojournalist fra Aftenposten filmer kunstverkene.

Foto: Knut Erik Solhaug

Glemt kunst

Skriften bak på bildet viser at maleriet tilhører Oslo kommunes kunstsamling, og at det er Monumenter av Kjell Nupen.

Foto: Knut Erik Solhaug

– Vi har vel mer peiling på musikk enn på kunst, så maleriene ble stående en stund etter at vi fant dem. Men så leste vi en reportasje i Aftenposten om savnet kunst i Oslo kommune, og da tok vi kontakt med Aftenposten, forteller vokalist i bandet, Knut Erik Solhaug.

I kunstsamlingen som tryslingene fant i øvingslokalene sine på Tøyen i Oslo, var det blant annet to malerier av kunstneren Kjell Nupen.

Trysilbandet har leid øvingslokalene en god stund, og lagt mye arbeid i å pusse opp lokalene. Og det var da gitarist Jo Inge Hemstad skulle undersøke et teknisk rom, at han gjorde oppdagelsen, skriver Aftenposten. Aftenposten tok med Frank Alm Haugen, kunstekspert hos Fineart, til øvingslokalene for å se på kunstverkene bandet oppdaget.

– Det er alvorlig at kommunen har glemt disse maleriene. Og det er rart at man putter en så god kunstner i kjelleren. Det er trist, sier Alm Haugen, som anslår verdien av verdien på hvert av de to maleriene til å være på mellom 12.000 og 15.000 kroner.

Fikk hakeslepp

Til sammen anslår Alm Haugen at kunstverkene som ble funnet kan ha en verdi på rundt 50.000 kroner.

– Vi fikk litt hakeslepp da vi fikk høre at vi hadde funnet kunst til den verdien, sier vokalist i bandet, Knut Erik Solhaug til NRK.

Kunstekspert Alm Haugen sier til Aftenposten at han er glad for at Trysilbandet meldte fra om funnet. For hvis ikke de hadde gjort det, ville nok maleriene blitt kastet, tror han.

– Ja, da var det jammen bra det var noen trivelige tryslinger som fant kunsten. Vi har blitt tilbudt en eller to dager på Øvingshotellet her i Oslo som finnerlønn, men det blir jo som å tilby Thor Hushovd en gammel, skranten DBS, sier Solhaug til NRK.

Nå skal bandet og kommunen avtale tid og sted for overlevering av kunstverkene slik at de kommer tilbake til kommunale hender.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Pågrepet etter slåsskamp på butikk

    En mann er pågrep etter å ha slått en kunde på en matbutikk i Kongsvinger. Mannen skal også ha opptrådt truende mot flere andre kunder. Den fornærmede fikk skader i ansiktet. Politiet mistenker at mannen var påvirket av narkotika.