Fant ikke klasserommet

Solveig jobbet som lærer da hun fikk demens, og plutselig begynte å rote med de enkleste ting. Nå står hun og mannen Tor fram for TV-aksjonen.

Solveig og Tor Eliassen

Solveig Eliassen ble plutselig dement mens hun jobbet som lærer.

Foto: Frode Meskau / NRK

Solveig Eliassen fra Løten hadde jobbet som lærer i flere tiår, og var godt likt og respektert av både kolleger og elever.

– Hun var alltid pliktoppfyllende, sier ektemann Tor Eliassen.

En snikende sjukdom

– Men plutselig begynte hun å rote. Hun fant ikke klasserommet, og husket ikke hva hun hadde undervist om timen før. Men alzheimer er en snikende sjukdom, som ikke er så lett å oppdage, i alle fall ikke for de som omgås dem til daglig, synes han.

– Jeg klarte ikke å henge med. Da var det best å si at dette mestrer jeg ikke lenger, sier Solveig. Hun er en av 70.000 nordmenn med demens.

Med verdighet

Anne Berit Nomerstad, som da var rektor ved Løten ungdomsskole, fikk jobben med å råde Solveig til å slutte.

– Hun hadde gjort en kjempejobb som lærer. For oss var det viktigst at hun fikk avslutte med verdighet, sier hun.

– Det gjorde hun på en fin måte, så det gikk bra, synes Tor.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Hun hadde jobbet som lærer i flere tiår da hun plutselig begynte å rote med de enkleste ting.

Fronter TV-aksjon

Ekteparet er nå med og fronter årets TV-aksjon, som skal gå til Nasjonalforeningen for folkehelsen sitt arbeid med demens. I formiddag arrangerte de et seminar i Hamar der arbeidsgivere fikk tips om hvordan takle demens på sin arbeidsplass.

– Det viktigste er å snakke med vedkommende, snakke med pårørende, lege og NAV, slik at det blir etablert et apparat, sier Geir Selbæk ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.