NRK Meny

Elverumsvotten ut til folket

Da tyskerne bombet Elverum våren 1940 forsvant mønsteret til Elverums-votten. Nå er det igjen tilgjengelig for alle strikkeglade.  

Slik ser Elverumsvotten ut
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

Artikkelen er flere år gammel.

 

For folk i Elverum var vårdagene i 1940 høyst dramatiske. Tyskernes jakt på Konge og regjering førte til omfattende bombeødeleggelser.  Flere mennesker omkom og store deler av byen ble ødelagt.

Midt i dette kaoset forsvant også mønsteret til Elverumsvotten. Ikke så dramatisk i den store helheten, men likefullt trist.

Tok det på husken

Sjøl om strikkemønsteret forsvant for snart 70 år sida, har votten blitt strikka i alle disse årene av ivrige og erfarne kvinner som har tatt mønsteret på husken og ikke trengte det skriftlig.

 

Leder i Elverum Husflidslag, Anne Solli
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

 

Og nå er mønsteret nedtegnet på nytt. I forbindelse med at Elverum Husflidslag fyller 100 år, blir det igjen tilgjengelig for alle. Leder i Elverum Husflidslag, Anne Solli, har vært en av ildsjelene for å få mønsteret ned på papiret igjen, slik at alle som vil strikke Elverumsvotten kan gjøre det.

Eksportartikkel på 50-tallet

Hva som er opprinnelsen til Elverumsvotten vites ikke. Heller ikke hvor gammel den egentlig er. Men utover i 1950-åra var den veldig populær. Den ble solgt til mange butikker i Oslo og til og med eksportert, blant annet til Amerika.

 

Elverumsvotten
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

 

Nå håper Husflidslaget i Elverum at votten kan få et nytt oppsving, nå når mønsteret atter blir tilgjengelig for alle strikkeglade.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND