NRK Meny
Normal

Elverumsvotten ut til folket

Da tyskerne bombet Elverum våren 1940 forsvant mønsteret til Elverums-votten. Nå er det igjen tilgjengelig for alle strikkeglade.  

Slik ser Elverumsvotten ut
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

 

For folk i Elverum var vårdagene i 1940 høyst dramatiske. Tyskernes jakt på Konge og regjering førte til omfattende bombeødeleggelser.  Flere mennesker omkom og store deler av byen ble ødelagt.

Midt i dette kaoset forsvant også mønsteret til Elverumsvotten. Ikke så dramatisk i den store helheten, men likefullt trist.

Tok det på husken

Sjøl om strikkemønsteret forsvant for snart 70 år sida, har votten blitt strikka i alle disse årene av ivrige og erfarne kvinner som har tatt mønsteret på husken og ikke trengte det skriftlig.

 

Leder i Elverum Husflidslag, Anne Solli
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

 

Og nå er mønsteret nedtegnet på nytt. I forbindelse med at Elverum Husflidslag fyller 100 år, blir det igjen tilgjengelig for alle. Leder i Elverum Husflidslag, Anne Solli, har vært en av ildsjelene for å få mønsteret ned på papiret igjen, slik at alle som vil strikke Elverumsvotten kan gjøre det.

Eksportartikkel på 50-tallet

Hva som er opprinnelsen til Elverumsvotten vites ikke. Heller ikke hvor gammel den egentlig er. Men utover i 1950-åra var den veldig populær. Den ble solgt til mange butikker i Oslo og til og med eksportert, blant annet til Amerika.

 

Elverumsvotten
Foto: Bjørn Anders Sørli, NRK

 

Nå håper Husflidslaget i Elverum at votten kan få et nytt oppsving, nå når mønsteret atter blir tilgjengelig for alle strikkeglade.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang