NRK Meny
Normal

Eldre gror ned i møkk

Eldre i Kongsvinger får ikke vasket leilighetene sine på seks uker, når hjemmehjelperne tar sommerferie.

Hjemmehjelp Kari Torp fyller ei vaskebøtt med vann
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

 

Hjemmehjelp Kari Trop (til venstre) vasker hos Sonja Aamot
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Hjemmehjelpstjenesten i Kongsvinger blir redusert til et minimum i sommer. Når de ansatte går ut i ferie er det ingen til å erstatte dem.

Enhetsleder Marit Sollerud håper de skal klare å ta seg av lovpålagte oppgaver, men beklager at mange brukere ikke får vasket boligen på seks uker.

- Jeg beklager at det er sånn, men vi må rette oss etter det politikerne vedtar, sier Sollerud.

Ikke lovpålagt

Å vaske brukernes leiligheter er ingen lovpålagt oppgave for kommunen.  Det er derimot oppgaver som å handle mat, varme middag og hjelpe til med dusjing. Men med den bemanningen som er, tviler tillitsvalgt for hjemmehjelperne, Kari Torp, at kommunen klarer de lovpålagte oppgavene i sommer.

- Det blir mange som ikke får hjelp til handling i juli. I uke 29 har vi kun en person som skal stå for all handling og varming av middag. Ei hjemmehjelp rekker å hjelpe 15 personer med dette i løpet av ei uke, derfor lurer jeg på hvem som skal hjelpe de andre denne uka, sier Torp.

Føler seg mindre verdsatt

40 år gamle Sonja Aamodt lider av en muskelsjukdom, og er en av dem som må klare seg med langt mindre hjelp denne sommeren. Hun er ikke fornøyd med tilbudet fra kommunen i sommer.

- Vi kommer i siste rekke, slik føler jeg det, sier hun.

Kongsvinger bruker stadig mindre penger på hjemmehjelpstjenesten, og kommunen bruker 20% mindre per bruker en det landsgjennomsnittet gjør. Fylkesmannen påpekte i vår at kommunen hadde en uforsvarlig hjemmehjelpstjeneste, og Kongsvinger  måtte øke budsjettet med 400.000 kroner for å få det godkjent.

- Må betale ekstra for å få hjelp

Enhetsleder for hjemmehjelpstjenesten, Marit Sollerud,  mener kommunen balanserer på kanten av det forsvarlige når det gjelder hjemmehjelpstilbudet. Med kutt over flere år, tror hun ikke kommunen klarer å opprettholde det tjenestetilbudet de har i dag i åra fremover.

- Jeg tror nok det blir vanlig å betale  for en del tjenester etter hvert, sier Sollerud.