Dømt i tingretten - frifunnet i lagmannsretten

I Hedmarken tingrett ble mannen dømt til 90 dagers fengsel for grovt skadeverk etter at han forårsaket en husbrann i Løten. Nå har Eidsivating lagmannsrett frifunnet ham.

Brannskadet hus, Ådalsbruk

TOTALSKADET: Huset ble totalskadet, mens mannen og en hund kom seg mer eller mindre uskadet ut fra det brennende huset.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Det viser hvor viktig det er å få fremmet en sak til behandling i lagmannsretten der man ofte får en bedre og bredere behandling av sakene, sier mannens forsvarer, advokat John Arild Aasen.

– Sa «poff» da han tente på

Det var i januar 2013 at mannen i 40-årene fra Hedmarken skulle tenne opp i ovnen i huset han bodde i. Han var alene i huset sammen med en hund. I retten forklarte han at han sprutet lampeolje inn i vedovnen, og at han trolig sølte litt på både gulvet og hunden.

Forsvarer John Arild Aasen

LETTET: Forsvarer John Arild Aasen sier mannen er lettet over frifinnelsen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Da han tente på det som lå i ovnen sa det «Poff», og flammene spredte seg til gulvet og hundens pels. Han slukket brannen på hunden og gulvet, men brannen spredte seg raskt og han at måtte løpe ut av huset sammen med hunden. Ingen av dem ble alvorlig skadet.

– Han har hatt det vanskelig etter det som skjedde, og har gitt uttrykk for til sine venner og bekjente at dette er veldig tungt, sier Aasen.

Skulle vært mer forsiktig

Huset som ble totalskadet tilhørte ikke mannen, og i etterkant av brannen ble han tiltalt for grovt skadeverk. I Hedmarken tingrett ble han dømt til 90 dagers fengsel.

Han anket saken, og nå har Eidsivating lagmannsrett frifunnet ham.

I dommen står det at det ikke er tvil om at det er snakk om grovt skadeverk siden huset ble totalskadet, og det er ingen tvil om at det var mannen som forårsaket brannen.

– Han har erkjent at han forårsaket brannen, og at han skulle vært mye mer forsiktig, men dette mener han var et hendig uhell som kunne skje alle. Han mener at det ikke kvalifiserer til straff.

– Uhell

Hamar tinghus

UHELL: Eidsivating lagmannsrett i Hamar mener husbrannen var et uhell, og frifant mannen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Og lagmannsretten er enig. Retten mener at det ikke kan utelukkes at brannen startet ved et uhell, men han var uforsiktig både med tanke på at han startet brannen og ved slukking av den, samt at han var ruset under hendelsen.

Det finnes ingen holdepunkter for at han ønsket å starte brannen, står det i dommen fra tingretten, og derfor frifinnes han.

– Han er veldig glad og lettet. Dette har vært en stor belastning for ham over lang tid, og han har ikke forstått hvorfor han ble tiltalt for dette, sier Aasen.

Aktor i saken var ikke tilgjengelig for en kommentar.