Dommerfeil frarøvet ham eliteserie-debuten

15 år gamle Kamer Qaka skulle debutert som tidenes yngste i tippeligaen på lørdag. Men fordi dommerene ikke kunne regelverket måtte han pent sitte på benken. Dermed ble han frarøvet sin eliteserie-debut.

Kamer Qaka

15-åringen sier til VG at han syntes det var stort å få sitte på benken, selv om han aller helst skulle ønske han hadde fått debutert på eliteserienivå på lørdag.

Foto: Geir Bernhard Ranby / NRK

Det lå ann til å bli en stor dag for 15-åringen fra Brandbu da han skulle debutere lørdag kveld for Vålerenga mot Strømsgodset på Ullevaal.

Men dommerveileder Sven Kjelbrott sa før kampstart at 15-åringen, født i 1995, var for ung til å spille. Det skriver VG på nett.

LES OGSÅ 15 år og fotballproff

Se TV-saken om Kamer Qaka lenger ned i artikkelen.

Kunne ha spilt

Qaka kunne derimot ha spilt, helt innenfor regelverket. Et nytt vedtak fra tidligere i år åpner nemlig for at spillere som fyller 15 år i løpet av 2010 kan benyttes. Dermed ble unggutten frarøvet det som kunne blitt hans rekord-debut.

– Det har alltid vært et mål for meg å bli den yngste som debuterer i tippeligaen, men det kommer nok, sier han til NRK.

Qaka, som debuterte på Vålerengas A-lag i cupkampen mot Oppsal 14. mai, ville ha blitt tidenes yngste eliteseriespiller i Norge dersom han hadde fått spilletid på lørdag.

Trener Martin Andresen sier til avisa at han er skuffa over regelforståelsen.

– Vi ringte alle for å få dette i orden, vi. Men verken dommerne eller forbundet kunne reglene. Det er trist, sier Andresen.

– Stolt av å få sitte på benken

Selv om Qaka ikke fikk spille under lørdagens kamp, ble trener Andresen og dommerveilederen enig om at 15-åringen fikk stå på dommerkortet, noe som gjorde at han i alle fall fikk sitte på benken under hele kampen.

Det var, om ikke annet, en liten trøst.

– Det var stort å få sitte på benken. Da føler man i alle fall at man er en del av laget og får en skikkelig opplevelse av det, men det er klart jeg er skuffa. Jeg sov nesten ingenting natta før kampen for jeg gleda meg slik, sier Qaka til NRK.

Nå holder han en knapp mot neste helg da Vålerenga møter Lillestrøm.

– Jeg har alltid drømt om å få spille med de store gutta, så jeg håper jo at jeg får en ny mulighet neste helg, sier han.

Video 15 år og fotballproff