NRK Meny
Normal

Bibliotekene som satser får besøk

Noen av bibliotekene bruker mindre enn halvparten så mye penger på innkjøp som de gjorde for 20 år siden. Tall viser at de som satser får mer besøk.

Bibliotek (illustrasjonsfoto)

Alt i alt går vi oftere på biblioteket nå enn vi gjorde for 20 år siden og folk låner mer. Dette til tross for at det i denne perioden er lagt ned 26 bibliotekfilialer i Oppland.

Foto: Borgen, Ørn E. / Scanpix

Det er en klar sammenheng mellom økonomi og bruk av folkebibliotekene. Tall fra 1993 og 2013 viser hvor mye bibliotekene i Oppland bruker på innkjøp, hvor mye besøk og utlån de har.

Det varierer mye fra kommune til kommune: Mens Vang brukte tre ganger så mye på innkjøp i 2013, brukte Øyer og Søndre Land under halvparten justert for konsumprisindeksen. De fleste bruker mindre enn før.

Få satser på bibliotek

– Bare sju av 26 kommuner har økt mediebudsjettet sitt på 20 år, sier fylkesbiblioteksjef i Oppland, Tone Nyseter.

Tallene til Oppland fylkesbibliotek viser at det er en sammenheng mellom de kommunene som bruker mye på innkjøp av bøker, lydbøker, filmer og musikk, og de som har godt besøk.

– Det viser seg at de bibliotekene som har en interessant og aktuell samling så er utlånet stigende, sier Nyseter.

Rita Mundal, biblioteksleder på Lom folkebibliotek

Biblioteksjef i Lom, Rita Mundal, mottok i november årets Bragepris hederspris på vegne av Folkebiblioteket.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Lom har hatt det høyeste besøket i Oppland over flere år. Kommunen er og blant kommunene som bruker mest.

– Jeg er veldig glad for at det er kommunene som satser på det som har mest besøk. Det viser at biblioteket er viktig for folk, og at for mange kommuner satser for lite, sier biblioteksjef Rita Mundal i Lom.

Nedgang i besøk og utlån

Biblioteket i Gjøvik er et bibliotekene som har hatt nedgang i besøket og utlånet de siste 20 årene har kuttet en tredel av det de bruker på innkjøp i løpet av disse årene.

– Jeg tror ikke dette er gjort bevisst, men jeg tror folk er fornøyd med tilbudet. Vi har ikke hørt noe negativt, sier ordføreren i Søndre Land, Terje Odden.

Han har ikke har noe svar på hvorfor enkelte andre kommuner bruker fire ganger så mye på innkjøp som dem. Likevel har han framtidsplaner for biblioteket.

– Vi ser for oss en oppjustering av biblioteket, sier Odden.

Flere bruker biblioteket totalt

Alt i alt går vi oftere på biblioteket nå enn vi gjorde for 20 år siden og folk låner mer. Dette til tross for at det i denne perioden er lagt ned 26 bibliotekfilialer i Oppland.

– Det er økning ti tross for at folk lettere kan skaffe seg den informasjonen de gikk på biblioteket for å få tidligere. Det viser kanskje at det er behov for møteplasser som dette og at folk trenger inspirasjon på andre måter, sier Nyseter.