Hopp til innhold

Dansepaviljongens siste dans

Hedmark fylkeskommune vil frede en dansepaviljong på Glomdalsmuseet, fordi de mener den er et nasjonalt klenodium. Glomdalsmuseet sier nei.

Dansepaviljongen Glomdalsmuseet

Hedmark fylkeskommune vil frede dansepaviljongen på Glomdalsmusset. Museet sier de vil rive.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Dansepaviljongen har sett sine siste dager om Hedmark Fylkesmuseum får det som de vil. De vil rive bygget, og sier de ikke har nok penger til å la det stå.

Harald Jacobsen

Administrerende direktør ved Hedmark Fylkesmuseum, Harald Jacobsen vil rive dansepaviljongen.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Hovedbegrunnelsen er at vi mener at vi ikke har penger, sier administrerende direktør ved Hedmark Fylkesmuseum, Harald Jacobsen.

Vil frede

Det minner ikke mye om en arkitektonisk perle i dag. Forfallet er åpenbart i den prisbelønte bygningen, som er tegnet av arkitekt Are Vesterlid. Fylkeskommunen vil frede paviljongen.

– Grunnen til det er at det er en helt unik bygning. Den ble tegnet på 50-tallet og ble bygget på 60-tallet, og er en av de få i landet som er en såkalt representant for japonismen i Norge. Altså, en inspirasjon fra Japan og utlandet, sier kulturvernleder i Hedmark fylkeskommune Elisabeth Seip.

Byggverket kom i en tid da dansekulturen sto sterkt i Hedmark, og fredingen skal også sikre at den historien blir tatt vare på.

Kjente trekkplaster

Lasse Jacobsen

Tidligere vokalist i dansebandet Ole Ivars, Lasse Johansen startet sin karriere nettopp her.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Paviljongen ble godt brukt i sin storhetstid. Store navn har satt sitt preg på dansinga på gulvet.

– Da spilte vi sammen med ei gruppe som kalte seg for «Björn, Benny, Agneta og Frida», og de ble da litt senere «ABBA», sier tidligere vokalist i Ole Ivars, Lasse Johansen.

– Bare gode minner. Det var der jeg starta min karriere, sier fortsetter han.

De var gjengangere på dansepaviljongen.

– Jeg synes de burde ære den paviljongen ved å verne den, fortsetter han.

Plankehaug

Museet på sin side sier det handler om prioriteringer.

– På museumssiden er vi nødt til å gjøre noen prioriteringer på hvordan vi skal bruke pengene våre, sier, Harald Jacobsen.

I dag er det plankehaugene som dominerer på dansegolvet. Stedet er lager for materialene de trenger for å sette andre bygninger i stand ved museet.

– Hedmark fylkesmuseum er landets største forvalter av antikvariske bygg, med rundt 530 bygninger og et uendelig antall stort driftsbygninger, fortsetter han.

Han vil heller bevare dem fremfor dansepaviljongen.

– De bygningene har vi en forpliktelse til å ivareta i forhold til formålsparagrafene for museene som er med fylkesmuseet, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dansepaviljong

Dansepaviljongen blir nå brukt som oppbevaringsplass for materiale museet trenger for å sette andre bygninger i stand.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Tar vare på dokumentasjonen

Firmaet Antikvarisk restaurering har anslått at det vil koste 10 millioner kroner å utbedre forfallet og vedlikeholde dansepaviljongen med tilhørende restaurant.

Og selve dansekulturen og kulturen rundt er direktøren mer interessert i å bevare.

– Vi mener at vi kan gjøre en minst like god museumsjobb og innsamling ved å ta vare på dokumentasjonen rundt dansekulturen og danserestauranten. Vi kan ikke gjøre bruk av bygget på grunn av at konstruksjonen er for svak. Det vil kreve enorme ombygninger, sier han.

– Selvfølgelig kan man gjøre mye gjennom dokumentasjon og slike ting, men her har vi arkitektonisk perle, kontrer Elisabeth Seip.

Kulturvernlederen i fylket mener fredning kan gjøre dispensasjon for bruk mulig og håper stedet igjen kan bli brukt til dans.

– Det hadde vært morsomt å kunne ta den i bruk for det den ble laget for, avslutter hun.

Fredning eller ikke avgjøres av riksantikvaren etter at politikerne i Elverum har sagt sitt i saken.

Flere saker fra Innlandet