Bruker naturen som søppelplass

Nå truer Hamar kommune med politianmeldelse.

Morten Aspeli

Ordfører i Hamar Morten Aspeli, er oppgitt over at enkelte dumper søppelet sitt i naturen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

I skråningen på Finsal ved Finsalbekken i Hamar, har folk kastet søppel i lang tid. Alt fra bildekk, til utfyllingsskjema fra NAV ligger strødd rundt på området.

Morten Aspeli

– Dette er bare nitrist, sier ordfører i Hamar, Morten Aspeli.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Det er alt i fra husholdningssøppel til bildekk og madrasser. Finner vi noe her som kan knyttes til noen, så blir de anmeldt. Det skulle ikke være nødvendig at noen må ut å rydde etter andre sånn som her, det er bare nitrist å se på, sier ordfører i Hamar, Morten Aspeli.

Naturen fast søppelplass

Området bærer preg av at dette har blitt en fast avfallsplass over lang tid. Noen søppelsekker er overgrodd av mose, mens annet søppel ser ut til bare å være noen få dager gammelt. Nå ønsker kommunen å rydde opp på stedet.

– Vi får ofte inn tips om steder hvor det har blitt kastet søppel, og hvor det trengs å ryddes. Men jeg har aldri vært borti sånn som dette her før. Her har de rett og slett kastet et stort lass, sier Aspeli.

Leter etter spor

Mellom søppelet finner NRK-fotografen både NAV-skjemaer og en forsikringsinnbetaling med navn og adresse på. Kommunen vil lete etter flere spor når de skal rydde området, og vil anmelde miljøkriminaliteten til politiet. Den skyldige kan vente seg en bot fra 2500 kroner og oppover, basert på hvor omfattende forsøpllingen er.

– Vi vil prøve å finne tilbake til de som har drevet med denne forsøplingen. Vi vil komme til å forfølge denne saken, hvertfall når vi nå har fått dokumenter å spore dem opp på, sier politistasjonssjef ved Hamar politistasjon, Bjørn Lier.

Et naturområde i Vang i Hamar har i lang tid blitt brukt som søppelplass. Synderne har også kastet private papirer som avslører navn og adresse. Nå kan de bli tatt for miljøkriminalitet.