Bråtebrann kan gi lavere erstatning

Dersom boligen din brenner og brannårsaken er bråtebrenning, risikerer du betydelig mindre erstatning i forsikringsoppgjøret.

Bråtebrann antente garasje

Denne garasjen brant ned på Kapp i Østre Toten i går.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Senest i går brant en garasje ned på Kapp i Østre Toten, og politiet mener brannen skyldes bråtebrenning. Det var ikke eieren av garasjen som drev med bråtebrenning.

Assisterende informasjonsdirektør i If forsikring, Emma Elisabeth Vennesland, vil ikke uttale seg om enkelthendelser de siste dagene, men sier dette er noe som skjer av og til.

- Vi har hvert eneste år noen saker hvor vi må vurdere dette. I noen tilfeller kan det føre til en reduksjon i erstatningen hvis en er uaktsom når en brenner bråte og mangler slokkeutstyr, sier Vennesland.

Informasjonsdirektøren understreker at det i de aller fleste tilfeller går bra når folk brenner bråte, men at det er viktig å være nøye med vær og vindforhold.

Advarer mot bråtebrenning

De siste dagene har det vært flere episoder der folk har mistet kontroll over flammene ved bråtebrann. Nå ber brannvesenet folk tenke seg om to ganger før de setter fyr på gresset.

(Artikkelen fortsetter under TV-reportasjen.)

Video Bråtebrann

Bråtebrann

– Det ryker jevnt over hele bygda. De fleste er veldig flinke til dette og de gårdbrukerne som gjør det, gjør det på en god måte. Men vi har noen tilfeller de siste dagene som dessverre er ødeleggende for dem som gjør dette ordentlig, sier brannsjef Anders Brusveen på Østre Toten.

De siste dagene har brannvesenet rykket ut på hele 10 gressbranner bare på Toten og Gjøvik. Mandag brant et uthus ned. I går brant en garasje og en bobil etter at noen mistet kontrollen på en bråtebrann.

– Folk kan det rett og slett ikke. De tror det går bra og så tar de sjanser som de ikke burde tatt. Da går det som regel galt, sier Brusveen.