NRK Meny
Normal

Åpner for at flere ulver kan felles

Det kan bli full ulvejakt i vinter likevel. Miljødirektoratet venter til snøen kommer med sin endelige anbefaling.

Ulv i Rakkestad

JAKT: Det kan bli jakt på 36 ulver i vinter likevel. Miljødirektoratet vil gjøre en ny vurdering når det blir sporsnø. Denne ulven ble fotografert i Rakkestad i Østfold tidligere i år.

Foto: Petter Larsson/NRK

Mens Rovviltnemndene i Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus vil gi tillatelse til å felle 36 ulver i løpet av vinteren, anbefalte Miljødirektoratet denne uka å redusere kvoten. Direktoratet vil tillate lisensfelling av ulv fra to revir, ikke tre som rovviltnemnda foreslo. Dette for å sikre at bestandsmålet for neste år nås.

Men – når den første snøen kommer, vil Miljødirektoratet overvåke bestanden og ta en ny vurdering for enkelte av revirene.

– Nødvendig og positivt

At Miljødirektoratet nå åpner døra på gløtt for full jakt, blir godt mottatt av rovviltnemnda.

Arnfinn Nergård, leder i Rovviltnemda

POSITIV: Arnfinn Nergård er leder i Rovviltnemndene for region 4 og 5, som omfatter fylkene Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus, og er positiv til signalene

Foto: Mette Finborud Børresen

– Det er positivt at de åpner for dette. Det tror jeg er nødvendig og bra med tanke på konfliktnivået i Hedmark, sier leder i nemnda, Arnfinn Nergård.

Rovviltnemndene har foreslått at Slettås, Julussa og Osdalsflokkene tas ut under lisensjakta til vinteren. Her er det anslått å være 24 dyr. Miljødirektoratet vil, i anbefalingen som kom denne uka, stryke en av disse flokkene, men vil ikke si hvilken.

– Vi har ikke gjort en vurdering av hvilke revirer som skal tas ut, sier seksjonsleder i direktoratet, Knut Morten Wangen.

Vil ha snarlig avklaring

Det er Klima- og miljødepartementet som tar den endelige avgjørelsen.

I fjor ble det svært høy temperatur i ulvedebatten da Miljøminister Vidar Helgesen få dager før jul – til manges overraskelse – sa nei til å felle 32 ulver.

Departementet opplyser at ulvekvoten innenfor sona blir satt senest ved nyttår. Nergård advarer sterkt mot at det går langt ut i desember før de bestemmer seg.

– I all anstendighets navn må de ta en avgjørelse på dette spørsmålet i mye bedre tid enn det som skjedde i fjor, sier Arnfinn Nergård.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Samlet inn 700.000 til ulverettsak

  Verdens Naturfond og Utmarkskommunenes sammenslutning har samlet inn 700.000 kroner til ulverettssaken som starter i neste uke.
  Det skriver Nationen. WWF har saksøkt miljø- departementet fordi de mener den norske ulveforvaltningen truer bestanden.

 • Innbrudd i verksted

  Det har vært innbrudd i et verksted ved Skjefstadfossen i Elverum i natt. En del verktøy er stjålet.

 • Tok penger fra dement

  En kvinne er siktet for å ha tappet sparekontoen til et familiemedlem for over 500.000 kroner. Samboeren hennes var oppnevnt som verge for familiemedlemmet, men hun tok over styringen av økonomien og fikk ut alle pengene. Hun har erkjent forholdet.