NRK Meny
Normal

Åpner for at flere ulver kan felles

Det kan bli full ulvejakt i vinter likevel. Miljødirektoratet venter til snøen kommer med sin endelige anbefaling.

Ulv i Rakkestad

JAKT: Det kan bli jakt på 36 ulver i vinter likevel. Miljødirektoratet vil gjøre en ny vurdering når det blir sporsnø. Denne ulven ble fotografert i Rakkestad i Østfold tidligere i år.

Foto: Petter Larsson/NRK

Mens Rovviltnemndene i Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus vil gi tillatelse til å felle 36 ulver i løpet av vinteren, anbefalte Miljødirektoratet denne uka å redusere kvoten. Direktoratet vil tillate lisensfelling av ulv fra to revir, ikke tre som rovviltnemnda foreslo. Dette for å sikre at bestandsmålet for neste år nås.

Men – når den første snøen kommer, vil Miljødirektoratet overvåke bestanden og ta en ny vurdering for enkelte av revirene.

– Nødvendig og positivt

At Miljødirektoratet nå åpner døra på gløtt for full jakt, blir godt mottatt av rovviltnemnda.

Arnfinn Nergård, leder i Rovviltnemda

POSITIV: Arnfinn Nergård er leder i Rovviltnemndene for region 4 og 5, som omfatter fylkene Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus, og er positiv til signalene

Foto: Mette Finborud Børresen

– Det er positivt at de åpner for dette. Det tror jeg er nødvendig og bra med tanke på konfliktnivået i Hedmark, sier leder i nemnda, Arnfinn Nergård.

Rovviltnemndene har foreslått at Slettås, Julussa og Osdalsflokkene tas ut under lisensjakta til vinteren. Her er det anslått å være 24 dyr. Miljødirektoratet vil, i anbefalingen som kom denne uka, stryke en av disse flokkene, men vil ikke si hvilken.

– Vi har ikke gjort en vurdering av hvilke revirer som skal tas ut, sier seksjonsleder i direktoratet, Knut Morten Wangen.

Vil ha snarlig avklaring

Det er Klima- og miljødepartementet som tar den endelige avgjørelsen.

I fjor ble det svært høy temperatur i ulvedebatten da Miljøminister Vidar Helgesen få dager før jul – til manges overraskelse – sa nei til å felle 32 ulver.

Departementet opplyser at ulvekvoten innenfor sona blir satt senest ved nyttår. Nergård advarer sterkt mot at det går langt ut i desember før de bestemmer seg.

– I all anstendighets navn må de ta en avgjørelse på dette spørsmålet i mye bedre tid enn det som skjedde i fjor, sier Arnfinn Nergård.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Sterk jaktstart av Flugstad Østberg

    Ingvild Flugstad Østberg startet 29 sekunder bak ledende Charlotte Kalla under dagens jaktstart, og hadde også fire nordmenn foran seg. Etter et sterk klassisk 10 kilometerløp endte Gjøvik-jenta på andreplass, bare slått av Marit Bjørgen.

  • Jansrud kjørte ut

    Det blir ingen andreomgang i verdenscuprennet i storslalåm for Kjetil Jansrud i Alta Badia. Jansrud kjørte ut av løypa rett etter første mellomtid i den første omgangen.

  • Bilfører tatt med promille

    Politiet har avholdt promillekontroll i Hamar søndag formiddag. 15 bilister ble kontrollert, en fører blåste til 0,28 i promille. Det blir opprettet sak, skriver politiet i Innlandet på Twitter.