Hopp til innhold

– Ikke varige skader etter UltraBirken

Skadene på stiene i Øyerfjellet etter Ultrabirken er ikke så ille som fryktet. – Det er på ingen måte snakk om varige skader, sier fjelloppsynsmann Edgar Enge.

En sølete sti i Øyerfjellet med tydelige spor etter mange sykkeldekk.

Disse skadene på fjellstiene bekymret både turgåere og DNT.

Foto: Petter Syverud

Etter at 600 Ultrabirken-deltakere hadde syklet over fjellet i kraftig nedbør var tørre fjellstier forvandlet til gjørmehull. Hytteeiere og turgåer Petter Syverud reagerte kraftig og mente stiene kunne være ødelagt for alltid.

DNT på Lillehammer syntes heller ikke bildene av stiene så bra ut og mente rittet burde legges til grusveier når det regner.

– Disse bildene viser skader som ser ganske omfattende ut, sa daglig leder Erland Flaten.

Sølete sti med sykkelspor.

Stiene var skikkelig sølete og gjørmete etter rittet.

Foto: Petter Syverud

Øyer fjellstyre og fjelloppsynsmann Edgar Enge var de som godkjente at sykkelrittet kunne gå på fjellstiene. De har nå vært på befaring og mener det ikke er noen fare for varige skader.

– Jeg ble positivt overrasket over hvor lite det faktisk syntes. Nå har vi hatt noen dager med oppholdsvær og det er allerede i ferd med å tørke opp igjen, sier Edgar Enge.

Han sier det på ingen måte er snakk om varige skader, slik man fryktet.

Naturen ordner opp selv

– Slik jeg ser det framstår stien som en godt brukt sti, men det er ikke påført noen skader som ikke naturen selv vil ordne opp med, sier Enge.

To terrengsyklist på en sti i tåkete vær.

612 syklister stilte til start i årets UltraBirken. Den teknisk krevende løypa går delvis på smale stier og i ute i terrenget og er ca. 110 kilometer lang. Foto: Geir Olsen/Birken

Foto: Geir Olsen/Birken

Fjelloppsynsmannen, som også er daglig leder i Øyer fjellstyre, ble overrasket over hvor lite det var å se etter at de 600 syklistene hadde krysset fjellet.

– Det var vått og det regnet, så det ble litt oppkjørt umiddelbart, men det er allerede i ferd med å tørke opp igjen.

Han sier bildene av de gjørmete stiene er fra den strekningen han har gått over nå i ettertid.

Vurderte ikke å avlyse

Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS, sa at de ikke hadde vurdert noen alternativ rute for sykkelrittet. De vurderte heller ikke å avlyse.

– Det blir altfor usikkert å si at man vil kansellere hvis det blir varslet regnvær. Deltakerne våre bestiller hotellrom, legger planer, tar seg fri og trener gjennom sommeren. Jeg mener det må være mulig å ha stisykkelritt i vårt område, sa han til NRK i etterkant av kritikken.