NRK Meny
Normal

– Det beste juleskiføret på 15 år

Nå er det bare å finne frem skiene – for i fjellet melder de om det beste juleskiføret på mange år. Og godværet skal holde seg inn i romjula.

Beste skiforholdene på 10-15 år.

På Øyerfjellet i Gudbrandsdalen har man ikke hatt så gode skiforhold på lille julaften på 10-15 år. Her kjører Iver Berg løypemaskinen, så skisporene er skinnende og nypreparerte.

Solen har nylig stått opp og gir et mildt lys over snødekte trær på Øyerfjellet i Gudbrandsdalen. En løypemaskin toger forsiktig gjennom snøen og etterlater seg ferske skispor til alle dem som snart skal ta skiene fatt.

For skiløperne som ennå ikke er ferdig med frokosten har virkelig noe å glede seg til. Det er nemlig lenge siden løypekjøreren har sett så fine forhold i jula.

– Nå er det helt topp forhold, og fint underlag på myrene. For et år siden sprutregnet det på julaften, så da var det dårlig, nå er alt helt annerledes, sier Iver Berg, mannen som loser løypemaskinen trygt gjennom snøen.

Ski og jul

Danske Nicolai Nielsen (først i bildet) syns det er 'smukt' med fin snø og solskinn på lille julaften.

Foto: Arne Sørenes

Amatørskiløperne dukker opp

Litt senere ut på dagen dukker så de første danske skituristene opp, med toppluer og smilfulle ansikt. Og entusiasmen er det ingen ting å si på, det må et klassisk dansk ord til for å beskrive skiidyllen.

– Det er smukt. Snøen er god og solen skinner. Det er rett og slett perfekt, sier Nicolai Nielsen.

En av dem som i motsetning til dansken skal være født med ski på beina, nordmann Håvard Stokke, er enig med naboen i sør:

– Folk går jo bare og smiler, sier den glade skiløperen.

– Man kan bli religiøs

Johannes Nermo

Turistvert Johannes Nermo sier man ikke har hatt like gode snø- og skiforhold så tidlig i jula på 10-15 år. Han sier idyllen er så stor at man kan bli religiøs.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Julaften i fjor representerte en stor kontrast, med klassisk sprutregn på Øyerfjellet. Nå er det langt morsommere å være turistvert, forteller Johannes Nermo ved Nermo hotell.

Og han mener man må langt tilbake i tid for å finne lignende skiforutsetninger.

– Nå kan man nesten bli religiøs. Jeg har aldri sett så fine forhold så tidlig på 10-15 år. Det er helt fantastisk, sier Nermo.

Ski og jul

Det var sjeldent vakre farger og lys i Øyer i dag, lille julaften.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Blir satt pris på

Ski og jul

Iver Berg har for anledning tatt på seg nisselua. Han liker å spre god julestemning ved å lage flotte langrennsspor.

Foto: Geir Randby / NRK

Iver Berg og hans løypemaskin lager trikkeskinner for den klassiske skiløperen, og motorvei for skøyteentusiasten, med et stort, åpent midtparti. Nå er Berg snart ferdig med fire timer løypekjøring. Og det er ingen tvil om at han gjør en innsats som turistene vet å sette pris på.

– Ja, jeg får mye fin respons fra dem. De gir tommelen opp og er fornøyd, sier Berg.

Og vinkende langrennsentusiaster hilser blidt til den stolte løypetråkkeren, som for anledningen har trukket nisseluen på.

På Øyerfjellet kjører nemlig julenissen tråkkemaskin lille juleaften.

Ski og jul

Folk i fjellet setter stor pris på Iver Bergs jobb, når han sørger for nypreparerte løyper både for dem som foretrekker klassisk og skøyting.

Foto: Arne Sørenes / NRK