NRK Meny
Normal

820 000 i årslønn er helt greit, mener KS

Det handler om å finne den beste kandidaten, og hva markedet er villig til å betale for vedkommende. Det sier Gunn Marit Helgesen i Kommunesektorens organisasjon (KS) etter at det ble kjent at en nytilsatt kommunalsjef i Øyer får 820 000 kroner i lønn.

Gunn Marit Helgesen

GODE LEDERE KOSTER: Gunn Marit Helgesen er leder av hovedstyret i KS. Hun tror kommunene må finne seg i å konkurrere om gode ledere.

Foto: Johnny Syversen / KS

I dag ble det kjent at en nytilsatt sjef i Øyer kommune får en lønn på 820 000 kroner i året, i tillegg vil kommunen dekke husleia i halvannet år og dessuten utgifter som den nytilsatte har til studielån.

Arbeidsavtala har vakt oppsikt, ikke minst fordi lønnsnivået er betydelig høyere enn for andre kommunalsjefer i kommunen.

En god leder koster mer enn en dårlig leder

Gunn Marit Helgesen er høyrepolitiker og leder av hovedstyret i KS. Hun vil ikke uttale seg om den konkrete saken i Øyer. Ikke har hun noen bestemt oppfatning av om det er riktig å dekke studielån og husleie for arbeidstakere heller. Men: det er viktig å finne den beste kandidaten, og finnes det tilsvarende ordninger i privat sektor må kanskje kommunene følge på, sier Helgesen.

– Vi lever ikke isolert, og dermed vil kommunene møte de samme utfordringene som andre når de skal rekruttere ledere. Det betyr at en må betale det markedet er villig til å betale hvis man ønsker en spesiell kandidat.

Fasaden til Øyer rådhus. Intervju Korneliussen i Oslo. Intervju rådmann i Øyer. Intervju folk i gata, FRA RUBRIKKTEKST: Den nyansatte plan- og utviklingssjefen i Øyer kommune får over 800 000 i lønn, samt dekket deler av studielånet og husleia. Rådmannen forsvarer avgjørelsen og mener det koster penger å få tak i den rette kompetansen. Therese Corneliussen sier hun måtte ha en slik avtale for å bryte opp fra jobb og bolig i Oslo. <at hun ikke hadde takket ja til stillingen uten avtalen de ble enige om.
>
KS lederen i Oppland, Bjørn Iddberg, sier på generelt grunnlag at det er bekymringsfullt hvis kommunene overbyr hverandre i kampen om ledere og mellomledere.<UT:Therese Corneliussen starter i jobben 1. juni.

HAR GITT LØNNSTILBUD: Rådmann Sveinar Kildal i Øyer mener å ha funnet en kommunalleder som kommunen trenger.

Ingen vil betale mer enn nødvendig

Helgesen sier kommunene godt kan velge nummer to eller tre på lista. Hun har imidlertid stor tiltro til at kommunene gjør det riktige valget.

– Det er jo ingen som har lyst til å betale mer enn de må. Hvis f.eks. en er inne i en viktig omstillingsprosess eller reformsituasjon, så må man kanskje betale det det koster.

– Kommunene er uansett ikke lønnsledende

Therese Corneliussen får 820 tusen i årslønn i tillegg til andre goder.

HAR FÅTT LØNNSTILBUD: Therese Corneliussen får 820 tusen i årslønn i tillegg til andre goder.

Foto: NRK

– Jeg tror de fleste kommuner ansetter rådmenn som øverste administrative leder og deretter er det som regel administrasjonen som ansetter mellomledere, og dessuten bestemmer lønna til disse, sier Helgesen.

For å få tak i en god leder, må en betale mer, sier Helgesen, og legger til at kommunesektoren uansett ikke vil være lønnsledende.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hotell vant gjev pris

  Festningshotellet i Kongsvinger vant i kveld «Historic Hotel Castle Award». Prisen ble delt ut på et slott i Dublin. – Dette er helt fantastisk moro, sier Monica Grønvoll Aaen, direktør ved Festningshotellet i Kongsvinger til NRK.

 • Nominert til årets ildsjel

  Evelyn Veisten, leder i Østre Toten helselag, er en av fem nominerte til prisen "årets ildsjel" under Idrettsgallaen i januar. I dag fikk hun den overraskende nyheten, og ble naturlig nok svært stolt og glad! TV-titterne og en jury skal stemme frem vinneren.

  Evelyn Veisten
  Foto: Anne Næsheim / NRK
 • Oppdatering trafikkulykke Fv26

  To personer var involvert i trafikkulykken på Tolga, begge er uskadd. Det er noen materielle skader på bilen. Trafikken går som normalt.