NRK Meny
Normal

– Fremdeles er det altfor få

Bare en av fire prester i landet er kvinner. 50 år etter at Norge fikk sin første kvinnelige prest.

Norges første kvinnelige prest

Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås.

Foto: Scanpix

Lørdag er det 50 år siden Hamar-biskop Kristian Schjelderup ordinerte Ingrid Bjerkås til Norges første kvinnelige prest i Vang kirke. Motstanden var den gang stor.

Se også: Artikler og klipp om Ingrid Bjerkås på NRK Skole

I dag har Hamar Bispedømme en av de høyeste andelene kvinnelige prester i landet, men på landsbasis er fortsatt er bare en av fire prester kvinner.

– Altfor få kvinner er prester. Markeringen av at det er 50 år siden vi fikk får første, bør også være en markering av at det er på tide å sette inn en innsats for at kvinnelige prester i Norge skal bli flere, sier Trygve Wyller, dekan ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Fremdeles motstand

Kvinnelige prester i mindretall

May Ingunn Torleifsdotter fersk sokneprest i Fåberg kirke i Lillehammer og i mindretall som kvinnelig prest.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Ved alle de tre presteutdanningene i Norge er det nå flertall av kvinner. Likevel blir det fortsatt tilsatt langt flere menn enn kvinner i Den norske kirke, viser tall fra 2010. Det er særlig på vest- og sørlandet at det er langt mellom kvinneprestene. I Møre bispedømme er det 14 prosent kvinner, mot 38 prosent i Oslo.

– Jeg kan ikke forklare det på en annen måte enn at det i visse områder av landet fortsatt er ulike typer av motstand, usikkerhet, skepsis og uvilje til å stimulere kvinner til å bli prester, sier Trygve Wyller.

Han synes dette er uheldig.

Avviser motstand på Møre

Ingeborg Midttømme har vært biskop i Møre siden 2008. Hun er ikke med på at grunnen til at bispedømmet hennes ligger nederst på statistikken er at motstand mot kvinneprester fortsatt er utbredt.

– Motstanden er ikke stor her og ikke betegnende for menigheten, sier hun.

May Ingunn Torleifsdotter er fersk sokneprest i Fåberg kirke i Lillehammer, og har tidligere vært prest på Vestlandet. Hun har ingen dårlige erfaringer, men kjenner til andre som fortsatt kjemper for å bli respektert som kvinnelig prest.

– Jeg tror ikke det er motstand sentralt hos biskopene, men lokalt kan det kanskje være motstand mot kvinnelige prester. Det er synd dersom man opplever det som en kamp å bli ansatt et sted, sier hun.

Se video av ingrid Bjerkås som ordineres som prest:

Ingrid Bjerkås ordineres som prest