– Fremdeles er det altfor få

Bare en av fire prester i landet er kvinner. 50 år etter at Norge fikk sin første kvinnelige prest.

Norges første kvinnelige prest

Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås.

Foto: Scanpix

Lørdag er det 50 år siden Hamar-biskop Kristian Schjelderup ordinerte Ingrid Bjerkås til Norges første kvinnelige prest i Vang kirke. Motstanden var den gang stor.

Se også: Artikler og klipp om Ingrid Bjerkås på NRK Skole

I dag har Hamar Bispedømme en av de høyeste andelene kvinnelige prester i landet, men på landsbasis er fortsatt er bare en av fire prester kvinner.

– Altfor få kvinner er prester. Markeringen av at det er 50 år siden vi fikk får første, bør også være en markering av at det er på tide å sette inn en innsats for at kvinnelige prester i Norge skal bli flere, sier Trygve Wyller, dekan ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Fremdeles motstand

Kvinnelige prester i mindretall

May Ingunn Torleifsdotter fersk sokneprest i Fåberg kirke i Lillehammer og i mindretall som kvinnelig prest.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Ved alle de tre presteutdanningene i Norge er det nå flertall av kvinner. Likevel blir det fortsatt tilsatt langt flere menn enn kvinner i Den norske kirke, viser tall fra 2010. Det er særlig på vest- og sørlandet at det er langt mellom kvinneprestene. I Møre bispedømme er det 14 prosent kvinner, mot 38 prosent i Oslo.

– Jeg kan ikke forklare det på en annen måte enn at det i visse områder av landet fortsatt er ulike typer av motstand, usikkerhet, skepsis og uvilje til å stimulere kvinner til å bli prester, sier Trygve Wyller.

Han synes dette er uheldig.

Avviser motstand på Møre

Ingeborg Midttømme har vært biskop i Møre siden 2008. Hun er ikke med på at grunnen til at bispedømmet hennes ligger nederst på statistikken er at motstand mot kvinneprester fortsatt er utbredt.

– Motstanden er ikke stor her og ikke betegnende for menigheten, sier hun.

May Ingunn Torleifsdotter er fersk sokneprest i Fåberg kirke i Lillehammer, og har tidligere vært prest på Vestlandet. Hun har ingen dårlige erfaringer, men kjenner til andre som fortsatt kjemper for å bli respektert som kvinnelig prest.

– Jeg tror ikke det er motstand sentralt hos biskopene, men lokalt kan det kanskje være motstand mot kvinnelige prester. Det er synd dersom man opplever det som en kamp å bli ansatt et sted, sier hun.

Se video av ingrid Bjerkås som ordineres som prest:

Ingrid Bjerkås ordineres som prest

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Privatpatruljering på Drevsjø

  Folk på Drevsjø vil på ny starte å patruljere tettstaden etter at politiet ikkje rykte ut til eit innbrot i helga. Næraste politipatrulje var 20 mil unna da innbrotet fann stad.

  Innehaverne av en byggvarebutikk på Drevsjø fortviler etter at politiet ikke hadde ressurser til å rykke ut etter et grovt innbrudd i helga. Det er ikke første gangen de opplever dette og nå sier flere at de vil begynne å patruljere grenda om natta.
 • Støtte til barneskolene

  Regjeringen vil i sitt forslag til statsbudsjett støtte opplæring i regning og lesing i barneskolen med 350 millioner kroner. Av dette vil rundt 26 millioner tilfalle skoler i Hedmark og Oppland. – Vi mener tidlig innsats kan hindre at hvert femte barn som går ut av barneskolen ikke kan regne og lese skikkelig, sier stortingsrepresentant Tor André Johnsen fra Hedmark Frp.

  Tor André Johnsen (FrP)
  Foto: Stein Schinstad / NRK