Ingen kommuner fulgte råd om sterkere tak

I 2013 anbefalte eksperter på SINTEF 34 kommuner å sette strengere krav til takkonstruksjoner slik at de skulle tåle større snømengder. Ingen av dem har fulgt rådene.

Sammenrast industrihall i Raufoss

KOLLAPS: Denne industrihallen på Raufoss i Oppland kollapset denne uka. En rekke bygninger på det indre østlandet har blitt ødelagt av snømengdene i vinter.

Foto: FRODE MESKAU / NRK

Flere boliger, lagerbygninger og fjøs har kollapset i vinter fordi takene ikke har vært sterke nok til de store snømengdene.

SINTEF skriver i sin rapport fra 2013 at kravene til takkonstruksjoner må skjerpes på grunn av klimautviklingen med økte snømengder. De stilte ulike krav til kommunene avhengig av hvor mye nedbør de får om vinteren, men dette har ikke blitt fulgt opp av en eneste kommune.

– Jeg skjønner ikke hvorfor kommunene ikke kan prioritere trygghet og sikkerhet for dyr og mennesker framfor formaliteter, sier regional representant for Norges takseringsforbund og takstmann Morten Lie i Nordre Land i Oppland.

Morten Lie

KRITISK TIL KOMMUNAL UNNFALLENHET: Takstmann Morten Lie i Nordre Land i Oppland mener at regelverket ikke har fulgt klimautviklingen og at kommunene burde prioritere sikkerhet foran formaliteter. Hans eget tak på bygget i bakgrunnen tåler 1000 kilo snø per kvadratmeter.

Foto: Dag Kessel / NRK

Større snømengder på grunn av klimautviklingen

SINTEF-rapporten fra 2013 har vurdert hvilke kommuner som ut fra klimautviklingen vil være mest utsatt for økende snømengder framover. Ut fra dette er 34 kommuner blitt anbefalt å øke sine snølastkrav (se faktaboks til høyre).

I 2014 ble rapporten videresendt til kommunene fra Direktoratet for byggkvalitet.

Flere av kommunene NRK har kontaktet visste ikke om SINTEF-rapporten, eller har ikke journalført eller arkivert den.

Etter at NRK har tatt kontakt med disse kommunene, er det flere som nå sier at de vil informere om disse kravene og oppfordre byggherrer til å følge dem.

Trolig har ingen av kommunen brutt regelverket formelt fordi de følger snølastkravene i Norsk Standard. Men fagfolk mener regelverket ikke følger klimautviklingen.

– Det er ingenting som hindrer kommunene å følge ekspertrådet fra SINTEF både for sine egne bygninger og i rådgivningen til sine innbyggere, sier Morten Lie.

Vil følge opp saken

Sølvi Flobergseter

VIL FØLGE SINTEF-RÅD: Sølvi Flobergseter, fagleder for byggesaker i Nordre Land kommune.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Det er absolutt aktuelt å bringe dette inn for politikerne og få vedtatt dette her i kommunen, sier Sølvi Floberseter, som er fagleder for byggesaker i Nordre Land kommune.

– Men hvorfor ble ikke dette fulgt opp i 2013?

– Ja, det er et godt spørsmål. Jeg syns at dette burde komme som et sentralt direktiv, og ikke at det burde være opp til den enkelte kommune.

Nordre Land kommune har tidligere i vinter oppfordret innbyggerne til å forebygge skader ved å måke snø av takene sine.

Takstmann Morten Lie har de siste to ukene opplevd at flere bygninger i hans eget distrikt har kollapset på grunn av de store snømengdene.

– Det er bare et tidsspørsmål før det kommer nye krav i Norsk Standard. Det vi har opplevd de siste to ukene er dramatisk.

Vil vurdere nye standarder

Prosjektleder Vivian Meløysund i Standard Norge mener at det var solid faglig bakgrunn for å la være å øke kravene til snølast etter at rapporten ble kjent, og at flere eksperter mente dette ikke var nødvendig.

– Men viser ikke alle takkollapsene i vinter at de tok feil?

– Jeg vil ikke si at de tok feil, men det er naturlig etter vinterens hendelser at vi ser på dette på nytt, og vurderer å skjerpe kravene.

– Da må vi se på årsaken til hver enkelt hendelse, og undersøkelser har tidligere vist at det ikke alltid er mye snø alene som er årsaken. Det kan for eksempel være feil i utførelsen.

– De har gått glipp av viktig kunnskap

Tore Kvande, SINTEF Byggforsk

LAGDE SINTEF-RAPPORT: NTNU-professor Tore Kvande.

Foto: Sintef Byggforsk

Professor Tore Kvande ved NTNU, som sto bak rapporten, fastholder sine synspunkter.

– Jeg mener at Standard Norge fra nå av i større grad bør se på prognoser og ikke bare historiske værdata. De har tidligere gått glipp av viktig kunnskap om klimautviklingen.

Vivian Meløysund på sin side avviser at de har gått glipp av kunnskap, og viser til at de samarbeider med Meteorologisk institutt, der prognoser om været står sentralt.

Dobling i forsikringsutbetalinger

De store snømengdene i vinter har ført til rekordstore forsikringsutbetalinger. Flere forsikringsselskaper melder om en dobling antall utbetalinger i år i forhold til i fjor.