NRK Meny
Normal

300 kilos oksekalv på rømmen

En oksekalv er på rømmen i Furnesåsen i Ringsaker. Den har vært borte siden i går og bonden fortviler. – Den kan være uberegnelig, så ikke løp etter den, sier Kristian Huse.

Laster kart, vennligst vent...

Oksekalven forsvant øverst i Furnesåsen i Ringsaker onsdag formiddag. Bonden tråler nå skogsbilveger i området, men sier det er som å lete etter nåla i en høystakk.

Den fortvilte bonden har lett etter oksekalven i over ett døgn. Nå tråler han skogsbilvegene i Furnes i Ringsaker i håp om å finne spor.

– Vi må jo lete. Jeg får ikke ro på meg før vi har funnet den, sier Kristian Huse.

Rømte fra fjøset

Oksekalven rømte onsdag formiddag. Huse hadde transportert den til en kollega i Furnesåsen, fått den opp på vekta og deretter inn i fjøset. Men så gikk det galt.

– Det klikka totalt for den, og på grunn av flere uheldige omstendigheter kom den seg ut, forteller Kristian Huse.

Oksekalven er hvit og av typen Charolais. Den veier litt over 300 kilo og er altså ikke noen søt, liten kalv.

Kan være farlig

– Nei, det er mye krefter i den, og den er uberegnelig når den klikker sånn, så folk må bare observere og gi beskjed så fort som mulig hvis de ser den, sier Kristian Huse.

Han tror ikke den er direkte farlig for noen. Den skyr folk og løper fort, sier han. Og hvis ingen provoserer den, tror han det går bra.

– Men det er klart, i trengte situasjoner kan den være farlig, sier han.

Kan neppe fanges i live

Oksen ble sist sett på Rømningsbakken øverst i Furnesåsen, nesten på grensa til almenningen. Bonden tror den står inni skogen et sted. Da er det som å lete etter ei nål i en høystakk.

– Vi trenger tips om hvor den er nå. Hvis vi får det, eller finner spor, har jeg folk i bakhånd som kan rykke ut og hjelpe til.

Men det er liten håp om å ta oksekalven i live.

– Nei, vi er forberedt på at vi må skyte den. Det er vanskelig å fange en slik en ute, sier Kristian Huse.

Ber folk ringe

Han hadde med seg jegere i går og da så de oksekalven, men fikk den ikke på skuddhold.

– Jeg håper den trekke nedover igjen i dag og at noen ser den. Det er mange åkre som begynner å bli grønne, så jeg håper den kommer nedover for å spise, sier Huse.

Det er neppe mange hvite oksekalver som går løs, så om noen ser den er Huse takknemlig for å få beskjed. Ring 908 904 32.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Spellemann til Frida Ånnevik

    Frida Ånnevik fra Hamar fikk i kveld Spellemannprisen i kategorien viser. Ånnevik fikk prisen for albumet "Flyge fra", som kom ut i oktober 2017.Dette er Frida Ånneviks tredje Spellemannpris

    Frida Ånnevik
    Foto: Anja Elmine Basma
  • Kollisjon i Elverum

    Det har vært en kollisjon på Riksveg 3 i Elverum nord for Elgstua i retning Rena. Det er mulig å passere forbi.