NRK Meny
Normal

- Svekker rettssikkerheten

Automatisk gjennomsnittsmåling av farten til bilister møter kritikk. I dag starter slik måling på E6 gjennom Dovreskogen.

Gjennomsnittsmåler på E18
Foto: Geir Åge Jensen / NRK

De første gjennomsnittsmålerne på E18 i Telemark ble utsatt for sabotasje med en gang de ble satt opp.

Les: Gjennomsnittsmålingen er her

Les: Hærverk på gjennomsnittsmålerne

Ikke bare blant råkjørerne har sterke følelser blitt satt i sving, men også de som mener vi nærmer oss et overvåkningssamfunn reagerer.

- Jeg er betenkt til å sette all lit til mekanisk overvåking, jeg er redd det går utover rettsikkerheten, sier Håkon Glomsaker. som er direktør for samfunnskontakt i Norges Automobilforbund.

Les: - Saboterer trafikksikkerhetstiltak

- Bildene vil bli slettet

Trafikksjef i Vegvesnet Region Øst Bjørn Skoglund understreker at bildene av alle de som holder fartsgrensen blir slettet umiddelbart etter at de har passert begge fotoboksene.

- Datatilsynet har godkjent ordningen.

Datatilsynet skal også passe på at alle bilder av lovlydige trafikanter blir sletta umiddelbart.

Starter i dag

Målingen på Dovreskogen er den andre veistrekningen som blir utrustet på denne måten, men den første som kan måle farten til biler i begge retninger.

Langtransportsjåfør John Nordli, som ofte kjører langs E6, er

- Jeg synes ikke så veldig mye om denne målingen. Det er fare for at bilistene nå vil ligge under fartsgrensen i frykt for å bli tatt for råkjøring, sier Nordli.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Tatt i fartskontroll på Tynset

  En sjåfør ble ilagt forenklet forelegg i en laserkontroll på Aumliveien på Tynset i morges. Høyeste hastighet var 49 kilometer i 30 sone.

 • Gruveanlegg får minnesmerke

  Det skal reises et minnesmerke over gruvedriften på Tverrfjellet på Dovrefjell. Det har kommunestyret i Dovre, Folldal og Oppdal bestemt. Neste år er det 50 år siden gruva på Tverrfjellet ble åpna. Gruva var i drift nær 30 år, før den ble stengt.

  Ved utsiktspaviljongen på Tverrfjellet med panoramautsikt over Snøhetta (2286 moh), og Svånåtindan (2209 moh).
  Foto: Ole Kristian Tangen
 • Il Tempo Gigante i Høyesterett

  Høyesterett avgjør opphavsretten til "Il Tempo Gigante".Caprino Filmsenter saksøkte Hunderfossen familiepark etter at de bygde en berg- og dalbane basert på den populære bilen.Caprino Filmsenter tapte i Tingretten men fikk mehold i lagmannsretten.

  Folk koser seg i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.
  Foto: Alexander Nordby / NRK