Loyd Remi Pallander Solberg
Foto: Espen Torgersen / NRK

Reddet av idretten da livet raste sammen

Som 16 åring var Loyd Remi Pallander Solberg sjåfør i en bil som krasjet. kameraten hans døde som følge av ulykken og Loyd Remi mistet et bein. Nå er han valgt til kaptein på kjelkehockeylandslaget. – Idretten ga meg livsgnisten tilbake.

Det er ti år siden ulykken. Hverken han eller den to år eldre kameraten hadde førerkort. Bilturen endte på verst tenkelig vis.

– Jeg våknet opp fra koma elleve dager senere. Da fikk jeg vite at kameraten min var død, sier han.

Det var i Mai 2004. Loyd Remi var seksten år gammel.

Loyd Remi kjører den uregistrerte Ford Sierraen, kameraten sitter i passasjersetet. På en grusvei i Skiptvet kommune i Østfold tråkker han inn gasspedalen.

En drept i kollisjon
Foto: Skjermdump NRK.no / NRK

Bilen får skrens, går rundt flere ganger før den til slutt treffer et tre. Kjøretøyet brekker i to når det treffer bakken. Kameraten dør på stedet.

Loyd Remi pådrar seg alvorlige bryst- og bruddskader og må amputere det ene beinet.

Selv husker han ingen ting av det som skjedde.

– Det er jeg egentlig glad for. Men det står i avisene, du finner all informasjon der, sier han.

Dette står på NRK.no timer etter ulykken:

«Personbilen de to guttene satt i skal ha rast inn i et tre i høy hastighet, og den ene av de to guttene var død da redningsmannskapene kom fram til stedet. Ulykken skjedde på riksvei 115 i Skiptvet kommune. - Den 18 år gamle passasjeren omkom i sammenstøtet, mens sjåføren ble alvorlig skadd. Han er fraktet med luftambulanse til Ullevål universitetssykehus i Oslo, opplyser operasjonsleder Eivind Valland i Follo politidistrikt til NTB.»

NRK.no

Aktiv og allsidig idrettsgutt

Moss ishall, Desember 2014. Pallander Solberg er på landslagssamling med kjelkehockeylandslaget. Han er inne i sin tiende sesong som aktiv i miljøet som ga ham et nytt liv.

Før ulykken var han en helt vanlig aktiv ung gutt. Han spilte fotball og håndball. Livet var preget av litt festing og han innrømmer glatt at han gjorde ting han ikke burde gjøre.

– Vi testet livet og trodde vi var udødelige, men det var vi jo ikke sier han.

Loyd Remis kamerat er en av 2.277 personer som har mistet livet i trafikken i Norge i løpet av de ti siste årene.

LES OGSÅ:

Tenker på kameraten hver dag

Loyd Remi Pallander Solberg ble i retten dømt til to års betinget fengsel etter ulykken. Han fikk også utsatt førerkortet i ett år. Men det var ikke dommen som var vanskelig å leve med for den unge gutten.

– Jeg tenker på ham og familien hans hver eneste dag.

Loyd Remi Pallander Solberg

Han opplevde at vennegjengen hans ble delt etter ulykken. Et møte med landslagskapteinen på det norske kjelkehockeylandslaget ble redningen for Pallander Solberg.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Skyldfølelsen tynger fremdeles, ti år senere. Ulykken delte også vennekretsen.

Venner forsvant. Det gjorde også lysten til å leve.

Redningen ble landslagskapteinen på kjelkehockeylandslaget.

– Rolf Einar Pedersen var kaptein da, og jeg traff ham under opptrening på Cato-senteret. Han hadde også vært utsatt for en ulykke og hadde mistet beinet sitt. Han tok tak i meg og fikk meg inn i miljøet.

Idretten ga ham et formål med livet, men viktigst var kanskje det inkluderende miljøet. Den etter hvert isolerte gutten møtte her flere som hadde måtte lære seg å takle motgang.

– Kjelkehockeyen ga meg livsgnisten tilbake. Her er det mange som er i en lik situasjon og har erfaring med dette livet. Det var godt å kunne snakke med noen om hvordan de gjorde ting.

– Jeg hadde jo ikke noe å falle tilbake på. Jeg hadde ingen ting å gjøre. Jeg måtte blant annet lære meg å gå på nytt igjen, sier Pallander Solberg som nå går rundt med en protese.

Han er i dag bosatt i Oslo, gift og er far til to.

Loyd Remi Solberg

Loyd Remi Pallander Solberg her i aksjon for landslaget i en kamp mot Sverige. Østfoldingen scoret ett mål i oppgjøret og la opp til de fem andre norske scoringene. Norge vant for øvrig 6–0.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Idretten bryr seg om de gode sidene

En som også møtte Loyd Remi på CatoSenteret etter ulykken var Cato Zahl Pedersen. Han husker en ung gutt som fikk en liten gnist tent da han ble rekruttert til kjelkehockeyen.

– Jeg husker at han var preget og langt nede. Men han fikk den gnisten, forteller Zahl Pedersen.

Zahl Pedersen, som selv står med 13 gull i Paralympics, mener idretten kan spille en stor rolle til å gi folk livsgnisten tilbake.

– Jeg kan jo snakke av egen erfaring. Når man er i en slik situasjon at man blir alvorlig syk eller skadet, så er det lurt å bruke idretten som arena for å komme seg videre i livet. Der opplever man mestring, en opplever en arena som bryr seg om fremgang og delaktighet. Idretten bryr seg om de gode sidene, sier han.

Ikke minst, så trekker han frem de sosiale sidene. Som kanskje er noe av det viktigste.

– For eksempel i kjelkehockey, så har du jo det unike i det sosiale. Du er en del av et fellesskap. Du blir opptatt av noe og du fortrenger litt de vanskelige problemene, sier han.

LES OGSÅ:

– Treningsvillig og hissig

Rolf Einar Pedersen

Tidligere kaptein, Rolf Einar Pedersen, tok kontakt med Loyd Remi og fikk han med på kjelkehockeylandslaget.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Loyd Remi Pallander Solbergs idrettskarriere er en konsekvens av feilvalget han begikk som ungdom, men nå er 27-åringen valgt til kaptein for det norske kjelkehockeylandslaget og beskrives slik av landslagssjefen:

– Han er treningsvillig, har alltid full innsats og er kapteinsemne både på og utenfor banen, sier landslagssjef Ole Eskil Dahlstrøm.

Han sier kapteinen er en hissig – men fartsfylt spiller, som kan gjøre alt på isen.

– Var kapteinsvalget vanskelig?

Kjelkehockey

Utenfor isen står hjelpemidlene og venter på de norske iskrigerne.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Det er mange fine typer på landslaget, men det var Loyd Remi sin tur denne gangen, sier han.

Fremhever laget

Kapteinen selv ønsker ikke å fokusere på seg selv når han representerer landslaget. Han er blitt en lagspiller og vet å sette pris på lagkameratene. Selv etter en landskamp hvor han har scoret ett mål og lagt opp til de fem andre målene.

– Det spiller ikke noen rolle hvem som scorer eller slår pasningen. Det er laget som er viktig, sier han.

– Hvordan ser du på ansvaret du får som kaptein?

– Det er klart, det blir mye ansvar, men jeg synes det er gøy. På dette laget er det mange som kunne ha vært kaptein, men det er jeg som skal få dratt de i gang nå.

LES OGSÅ:

Mange medaljer

Loyd Remi Solberg

I sin tiende sesong på kjelkehockeylandslaget ble Loyd Remi Pallander Solberg valgt til kaptein. – Det er klart, det blir mye ansvar, men jeg synes det er gøy.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Etter ti år på det norske landslaget har den tidligere Skiptvet-gutten fått oppleve mye. Blant annet har han deltatt i flere Paralympics og VM. Edelt metall har det også blitt.

  • 2014 4. plass i Paralympics, kjelkehockey
  • 2011 Bronse i EM i kjelkehockey
  • 2010 Bronse i Paralympics, Kjelkehockey
  • VM i kjelkehockey 2009 Sølv
  • VM i kjelkehockey 2008 Sølv
  • EM i kjelkehockey 2007 Gull
  • Paralympiske vinterleker 2006 Sølv

I 2006 ble han tatt ut i troppen som tok sølv i Paralympics. da hadde han kun halvannen sesong bak seg som kjelkehockeyspiller.

Det store målet denne sesongen er VM i Buffalo i USA. Turneringen spilles i månedsskiftet april/mai 2015.

– Det blir en stor utfordring, og vi gleder oss, avslutter han.