Pål André Helland
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Rosenborg: Topplaget som skulle hatt en stjerne

Eliteserieguiden 2015: Rosenborg har et av ligaens beste mannskap, men er ikke NRKs gullfavoritt. Til det lekker de for mye bakover – og mangler kanskje en matchvinner.

Laster innhold, vennligst vent..

Analysen

v/Karl-Petter Løken

Keeper: Rosenborg bør ha grei dekning på keeperplassen med André Hansen og Alexander Lund Hansen. Men kravene blir større for tidligere Odd-keeper Hansen, og spørsmålet er om ikke RBK mangler en matchvinner helt bakerst for å kunne vinne serien.

Forsvar: Trønderne var veldig utsatt for skader i det bakre leddet i fjor, noe som ga altfor store variasjoner i backfireren. Forsvarsleddet mangler litt fart, selv om Jørgen Skjelvik er hurtig. De har flere gode duellspillere sentralt, med Tore Reginiussen og Stefan Strandberg som førstevalg, men sliter mer langs bakken.

Midtbane: Mike Jensen er en av ligaens absolutt beste spillere, men jeg savner et anker med internasjonalt snitt. De har relativt god dekning i dette leddet, men kan komme til å slite med å dekke rom i enkelte kamper.

Angrep: Angrepet består av flere jevngode spillere, men de mangler en spiss med både kraft og fart. Pål André Hellands innleggs- og dødballfot blir viktig for Rosenborg denne sesongen. Unggutten Andreas Klausen Helmersen kan bli en joker dersom slovakiske Tomas Malec eller Alexander Søderlund ikke lykkes.

Tippeligaen2015_LagoppstillingRosenborg
Foto: Marco vaglieri / NRK

Podkast: Derfor elsker vi Rosenborg

 : Heia Fotball elsker - Rosenborg

Podkast: Heia Fotball-gutta fra P3 om hvorfor de elsker Rosenborg.

Revolverintervjuet

Jørgen Skjelvik
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Jørgen Skjelvik

– Hvilken eliteseriespiller er verst å møte?

– Det er ingen jeg kan komme på i farta. Men jeg er glad for at jeg er på lag med Pål André Helland og ikke møter han i kamp …

– Hvem er først i garderoben etter treningen?

– Vi har flere som forsvinner fort i garderoben for å få behandling. Tore Reginiussen er blant dem som ofte ligger på benken og blir knadd.

– Hva er det villeste du har gjort på en fotballbane?

– Det var nok i en 2.-divisjonskamp for Stabæk. Jeg hadde gult kort fra før, men klarte kort tid etter å få et nytt gult kort etter å ha feid ballen ut av stadion i sinne. Treneren ble ikke veldig fornøyd.

– Hvis du skulle gitt deg selv ett kallenavn, hva skulle det vært?

– Jeg har allerede mange kallenavn. "Jølle" og "Jøgge" går igjen.

Tallenes tale

Tippeligaen2015_TabellplasseringRosenborg
Foto: Tom Gabriel Johansen / NRK
Tippeligaen2015_HvorMangeMålRosenborg
Foto: Tom Gabriel Johansen / NRK
Tippeligaen2015_KortRosenborg
Foto: Tom Gabriel Johansen / NRK

Reportasjen

RBK-spiller Pål Andre Helland har stor tro på gull i eliteserien denne sesongen, og håper også på å komme til gruppespill i Champions League etterhvert.

VIDEO: Pål André Helland om Rosenborg-stoltheten.

Vår vurdering

Dette er et revansjesugent mannskap som ser solid ut. Rosenborg har mange jevngode spillere, men laget mangler de store enerne. Det blir spennende å følge ungguttene John Hou Sæter og Andreas Klausen Helmersen – de kan få sitt gjennombrudd i løpet av året.

Denne gjengen kommer til å slå lagene på den nedre delen av tabellen på grunn av jevnheten i troppen, men kommer trolig til å variere mot de beste.

De vil score en del, men vi er usikre på om laget er godt nok til å forsvare eget mål – det ble hele 43 baklengs i fjor.

De har en humørspreder på trenerbenken i Kåre Ingebrigtsen, men har vært veldig ujevne mot moderat motstand i treningskampene.