Aage Samuelsen i 1985

Aage Samuelsen var alltid velkledd og gikk gjerne med hatt. Dette bildet er tatt i 1985.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

«Broder Aage» 100 år

Skien (NRK): Vekkelsespredikanten Aage Samuelsen var en karismatisk opprører som visste å bruke musikk og media for å nå frem med sin tolkning av Bibelen. I dag ville han fylt 100 år.

Sporene etter Aage Samuelsen er lett å finne. Hos AV-team i Porsgrunn ligger det stabler med CD-er. De er fulle av musikk spilt og komponert av Samuelsen. Her er det også taler fra møtene hans og det er opptak fra radioprogram han selv laget allerede på 1960-tallet.

  • Les fakta om Aage Samuelsen her

I redigeringsrommet flimrer bilder fra et turbulent predikantliv over TV-skjermene. Fra vekkelsesmøter i menigheten Maran Ata, til intervjuer gjort i farger allerede tidlig på 1970-tallet. Bjørn Bremdal eier AV-team, og er i full gang med å gi ut materialet på nytt.

– Aage Samuelsen var blant de første i Norge som visste å bruke media for å få ut budskapet sitt. Nå har jeg digitalisert lydbånd fra ti møter og tre radioprogram. Dessuten har jeg gitt ut et TV-opptak fra et møte i Turnhallen i Oslo på 1960-tallet. Der får du virkelig se hvordan Aage var på møtene. Med tungetale, helbredelse og mye sang og musikk.

.

Han hadde en ekstrem utstråling.

Bjørn Bremdal

– Som TV-produsent har jeg møtt mange mennesker, men det er to personer som skiller seg ut. Begge med en ekstrem utstråling. Det kjente jeg da jeg håndhilste på dem. Den ene er tidligere statsminister Einar Gerhardsen. Den andre er Aage Samuelsen. Jeg har stor respekt for ham. Han hadde det tøft, men klarte å komme seg opp fordi han hadde glimt i øyet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Elsket av tilhengere i hele landet

Det siste er kanskje det viktigste. Aage Samuelsen var elsket av sine tilhengere. Både i menigheten og i lokalmiljøet, etter hvert også i hele Norge. På møtene var det mye humor, latter og musikk.

Se TV-klipp fra Aages møter her:

Created by InfoDispatcher

Aage Samuelsen med gitar, som pinsevenn og syngende predikant, i 1963.

En syngende predikant på møte i 1963. Gitaren var alltid med.

Foto: Scanpix/ Arkiv / SCANPIX

Før han ble frelst var han dansebandmusiker, blant annet i Excelsior Band. De var et av de ledende i Telemark på 1940-tallet.

En som har mye å si om Samuelsens musikk er Robert Nesheim. Han spilte sammen med Aage Samuelsen i 11 år. Han tar imot NRK allerede på gårdsplassen, for han har mye å fortelle. Inne i stua har han lagt frem noe av materialet han har samlet. Kassetter, plater, avisutklipp og bøker. I sofaen ligger en stor konsertplakat. Den er fra 1983 og øverst står det: Aage og Åge.

– Du skjønner det at vi skulle spille med Åge Aleksandersen i Namsos. Vi først, og Aleksandersen etterpå.

Han er ivrig når han forteller.

– Det som skjedde var at Åge Aleksandersen og Sambandet ikke kom. Han hadde blitt sjuk. Dermed måtte vi spille hele kvelden, men det gikk fint.

Aage var fantastisk god på gitaren

Robert Nesheim

Rober Nesheim er ikke i tvil om at Aage var en eminent gitarist. I CD-spilleren ligger det klart et opptak fra 1964.

Robert Nesheim

– Jeg har hatt glede av Broder Aages musikk siden tidlig på sekstitallet. Derfor var det fint å spille med ham i 11 år, forteller Robert Nesheim.

Foto: Roald Marker / NRK

– Der, hør ... nå spiller han med en flott vibrato på gitaren.

Ut av høyttaleren strømmer det musikk fra et opptak gjort på et stevne i 1964. En kvinnelig sopran synger, mens Aage Samuelsen akkompagnerer på gitar.

– Det er Elin Skårdal. Hun var flink til å synge, og hør nå: Her har Aage en flott solo. Den er rolig, men det passer best på denne sangen, forklarer han.

– Tenk, det er tatt opp i et møtetelt rett bak kirken i Skien, der som Lietorvet og parkeringsplassen nå ligger.

Inn på VG-lista

Det skulle etter hvert bli mange plateutgivelser med Aage Samuelsen. 17 LP-plater, 15 78-plater og et utall singler. Fem av LP-ene kom inn på VG-lista.

– Den mest populære sangen var «Det er vekkelsesluft over landet», som solgte 100.000 eksemplarer, sier Robert Nesheim, mens han klimprer refrenget på gitaren.

– Aage var rett på. Når han gikk inn i studio, rakk jeg aldri å ta noen lydprøver. Det var bare å henge over lydmikseren som en smed, og gjette seg til hvor han ville synge sterkt og hvor han ville gå ned.

Det forteller musikkprodusent Terje Welle Busk da NRK møter ham i hans studio på Kjønnøya i Bamble. Han var plateprodusent for Aage Samuelsen og rakk å gi ut tre album der Aage synger kjente norske slagere.

Aage Samuelsens hatt

Hatten til Aage Samuelsens ligger fremdeles igjen i studio. Terje Welle Busk (i bakgrunnen) spilte inn tre LP-plater med ham.

Foto: Roald Marker / NRK

Gråt i studio

– Aage var et herlig naturtalent. Det skjedde bare. Han sa til meg at melodiene kom fra Gud, og at det var som å åpne springen så strømmet de ut. Han var rett og slett en stor komponist, sier Terje Welle Busk, som ikke sparer på godordene når det gjelder Aage Samuelsen.

Han fikk også se andre sider av den humørfylte predikanten. Under innspillingen av «Sommersol til siste stund» skjedde det noe spesielt.

– Han gikk inn i studio som vanlig, mens jeg satt her og gjorde klart til opptak. Det ble helt stille der inne så jeg gikk inn for å se. Da satt han på en stol og gråt. Teksten ble for sterk for ham. Den handler jo om å bli gammel og det var nettopp det Aage var i ferd med å bli. Vi måtte bare sende ham hjem, og heller fortsette neste dag.

Terje Welle Busk

Terje Welle Busk med en av de tre LP-ene han ga ut sammen med Aage Samuelsen.

Foto: Roald Marker / NRK

Høsten 1987 planla Aage Samuelsen å gi ut et nytt album. Sangene var valgt ut, musikerne hadde øvd inn låtene og alt var klart.

– Jeg hadde snakket med han på telefonen på formiddagen for å gjøre noen avtaler. Samme kveld leste jeg meldingen på tekst-TV at Aage Samuelsen var død. Det var et sjokk. Uka etter spilte musikerne som skulle vært med på plata hans i begravelsen isteden. Trist, slår han fast.

Unikt opptak

Terje Welle Busk begynner å lete i hyllene, men uten resultat. Han går videre inn i naborommet, mens han nynner på en melodi. Etter en stund kommer han tilbake, setter seg ved miksepulten og drar opp en lydspak. Aages Samuelsens stemme er ikke til å ta feil av.

– Bare hør på stemmen hans, sier Busk, mens han demper de andre instrumentene og lar Aage synge alene.

Se opptak fra studio der Aage synger uutgitt materiale:

Created by InfoDispatcher

– Den fyren der sang med en sånn «feeling» og en enorm innlevelse. Nei, dette må jeg bare få gitt ut, sier Terje Welle Busk.

– Hva er dette?

– Det er et opptak jeg gjorde med Aage i 1985 eller 1986. Det hadde jo passa godt å gi det ut i jubileumsåret, gjentar han, og lytter videre på det upubliserte materialet.

Ba om tilgivelse etter fyllekule

Da Aage Samuelsen døde i 1987 var han 72 år gammel. Han hadde levd et liv som hadde gjort ham landskjent. Hurragutten fra menigheten Maran Ata i Skien, alltid velkledd og i godt humør, men livet til Aage hadde også en bakside. Nemlig alkoholen.

I 1966 havnet han regelrett på fylla i København, noe som førte til store oppslag i norske medier. Han angret, ba om tilgivelse og kom seg etter hvert på fote.

Se TV-intervju der Aage forteller om alkoholmisbruket sitt:

Aage Samuelsen snakker om alkoholmisbruk

Angrep kirken

Aage Samuelsen hadde et dårlig forhold til den norske kirke. På et møte i Skien fyrte han av følgende kraftsalve:

«Jeg ønsker at alle kirker og bedehus må bli satt i brann. Og prester og predikanter kan bli fylt med den hellige ånd og tale i tunger».

På TV-opptak vises en svært engasjert Samuelsen som øser edder og galle ut over Den norske kirke. På menighetskontoret i Skien kommer en heseblesende Gunnar Thelin på minuttet til avtalen han har med NRK. Sognepresten fra Skien husker Samuelsen godt fra sin egen oppvekst.

– Han var en fargeklatt i det religiøse landskapet både her og i Oslo.

Kirken var oppgitt

Gunnar Thelin

– Hva med de harde angrepene på statskirken?

– Den norske kirke så nok på Samuelsen med litt oppgitthet, sier han, mens han ler og fortsetter.

Gunnar Thelin

– Det er ingen tvil om at Aage Samuelsen var en fargeklatt i det religiøse arbeidet, sier Gunnar Thelin, sogneprest i Skien kirke.

– Kirken hadde lite kontakt med Maran Ata. Og menigheten hans deltok aldri i det felleskirkelige arbeidet. Samuelsen så vel på kirkens prester som det motsatte av å representere Gud, føyer han til med et megetsigende blikk.

Var sky privat

Selv om Aage Samuelsen gikk til angrep på kirken, opplevde Thelin aldri sånt dersom de møttes på gata.

– Dersom jeg møtte Aage på butikken var han jo nærmest sky og gjorde minst mulig ut av seg. Jeg opplevde ham som en stille og beskjeden mann som hilste høflig. Da var han ikke predikanten du møtte i menigheten eller media.

Jubileumskonserten er utsolgt

Tilbake hos AV-team i Porsgrunn. Kenneth Samuelsen har med seg en bunke sort/hvitt bilder av faren, Aage Samuelsen. Han og Bjørn Bremdal velger og vraker. Bildene skal brukes under en konsert i Skien i slutten av januar.

– Vi skal holde en konsert for å markere 100-årsjubileet, med ti forskjellige artister som skal spille sanger av ham. Det har vært utsolgt siden før jul, ler han.

Salen i Ibsenhuset har 800 seter. Om sønnen er overrasket over interessen for faren, viser han det ikke.

– Nå selges det ekstrabilletter til de som vil ta til takke med å sitte i trappene. Han er tydeligvis populær ennå, ler Kenneth Samuelsen.

Aage Samuelsen satte spor etter seg i Telemark på andre måter også:

I Skien kirke kommer de ikke til å markere 100 årsdagen på annen måte enn å synge «O Jesus du som fyller alt i alle» skrevet av Aage Samuelsen. Sogneprest Gunnar Thelin forklarer:

Det hadde vært provoserende om vi skulle arrangert en stor minnemarkering for Aage. Det ville han ikke likt – tror jeg.

Og han legger til:

– Det Aage Samuelsen har gitt oss av sanger og bøker og måten han var på, er til inspirasjon. Også for meg i min tjeneste.

Den kommentaren ville nok Aage Samuelsen likt.