Hopp til innhold

Voldtekt og tvangsekteskap

Flere frivillige organisasjoner i Norge kjenner til og arbeider med forholdene for homofile fra æreskulturer. De har også et apparat for å veilede og bistå personer som opplever press, trusler og vold på grunn av sin legning.

Cherin er med på paraden.

Cherin våget ikke snakke med sine foreldre om legningen sin, og skapte seg et eget liv uten familien. Bilde fra filmen ”Verre enn dyr”.

Foto: SVT/LAIKA Film & Television AB / NRK

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) kjenner til problemstillingene igjen fra andre saker. Organisasjonen mener utlendingsmyndighetene mangler kunnskap om homofili og at myndighetene ikke ser hvordan hensynet til familiens ære og skam rammer denne gruppen særdeles hardt.

Livslang voldtekt

Elin Vestrum, LLH

Elin Vestrum i LLH.

Foto: (Privat foto)

— Konsekvensene av denne politikken er brutal. Hensynet til familiens ære gjør at presset for å gifte seg heterofilt er enormt sterkt i mange land. Det finnes ingen vei utenom. Dermed blir livslange, heterofile tvangsekteskap resultatet, med seksuelle overgrep og voldtekt som en del av hverdagen, fordi det forventes at ekteskapet fullbyrdes, sier kommunikasjonsrådgiver i LLH, Elin Vestrum.

— Man ber ikke politiske opposisjonelle om å dra tilbake til hjemlandet og holde sine meninger for seg selv. Man ber heller ikke asylsøkere som forfølges på religiøst grunnlag om å dra tilbake og skjule sin tro. Hvorfor i all verden krever da norske myndigheter at homofile skal leve på tvers av sin identitet hele livet? spør Vestrum.

Knutepunkt

Flere homofile fra æreskulturer i Norge har de siste årene stått fram med sine historier. Selv om hver historie er unik, er det noen fellesnevnere; de risikerer å miste arbeid og nettverk og bli utestengt fra hele sitt kulturelle samfunn, og lever i frykt, enten for represalier fra miljøet, eller for vold og drap.

Skeiv verden er en organisasjon for homofile fra ulike kulturer, både asylsøkere, innvandrere og nordmenn. Kontaktpersonene i Skeiv verden opplever ofte at de som tar kontakt er svært redde for å fortelle om sin legning og sin historie.

Skeiv verden

Richard Narvesen i Skeiv verden

Richard Narvesen i Skeiv verden forteller om menn og kvinner som er redde for å miste jobb og familie på grunn av legningen sin.

Foto: (Privat foto)

— Felles for asylsøkerne er at de ofte ikke tør å fortelle om legningen sin i de første asylintervjuene, gjerne fordi det er forbundet med så stor fare, og fordi de ikke har erfaring med å ha tillit til systemet skal beskytte dem. Dessuten kan tolken være fra den samme kulturen/religionen som asylsøkeren selv, og kan oppleve en lojalitetsplikt overfor eget miljø i tillegg til taushetsplikten overfør asylsøkeren. Dermed får søkeren avslag og blir sendt tilbake til hjemlandet de flyktet fra, hvor de i verste fall risikerer livet. Det forteller Richard Narvesen i Skeiv verden.

Narvesen leder en selvhjelpsgruppe for homofile muslimer i Skeiv verden og skriver en masteroppgave i sosialt arbeid om identitetskonstruksjoner knyttet til det å være homofil med muslimsk bakgrunn. Gjennom selvhjelpsgruppene og studiet sitt har Narvesen kontakt med rundt 20 homofile personer, både kvinner og menn, fra æreskulturer.

Utestengt

— Folk er veldig redde for å fortelle om legningen sin, det tar tid å få tillit, og dette er både tabubelagt og skamfullt, sier Narvesen. — De opplever sterke forventninger fra familien til å gifte seg og få barn, det kollektivistiske livssynet sier at de skal føre slekten videre. Når det blir kjent at de er homofile, risikerer de å bli utestengt fra hele samfunnet, og mister både jobb og venner.

Narvesen forteller at mange ønsker å skjule legningen sin. – De som velger å forsøke å skjule så mye av identiteten som legningen er, får ofte psykiske problemer, forteller Narvesen. I selvhjelpsgruppene han har etablert, kan deltakerne dele erfaringer og støtte hverandre, også selv om noen ønsker å holde legningen sin skjult for omverdenen.

Homofile tvangsgiftes

Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er en nasjonal informasjonstelefon om temaene tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og andre former for æresrelatert vold. De kan gi råd og veiledning om hva man kan gjøre i situasjoner der tvangsekteskap eller æresrelatert vold er aktuelt, også for homofile. Hvert år ringer over 500 personer Røde Kors for å få informasjon og hjelp om tvangsekteskap, og en håndfull av dem er homofile.

– Vi er sikre på at det finnes store mørketall, men mange er redde for å ta kontakt, for å fortelle om sin situasjon, sier Monica Berge, leder for Røde Kors telefonen om tvangsekteskap.

– Det som kjennetegner de sakene vi får, er at de unge selv tar kontakt. Men noen holdes mot sin vilje i utlandet og er svært redde. Da er det ofte også vanskelig å komme i kontakt med noen som kan hjelpe. Andre er i Norge og lurer på hvilke muligheter de har. Flertallet har vokst opp i Norge, forteller Berge.

Skam og ære

– Homofili er i disse miljøene en stor skam, og vi erfarer at ord skaper virkelighet på den måten at når dette ikke kommuniseres om, kan man akseptere situasjonen, men når noen setter ord på det, må situasjonen "tas tak i", sier Berge.

Berge forteller at vold knyttet til ære kan begås av flere voldsutøvere, i et helt familiesystem, og den som begår volden oppnår respekt. Det kan være snakk om at norske borgere som er homofile i disse kulturene får trusler om å bli tatt med til opprinnelseslandet for å bli drept.

Hun kjenner også til eksempler på såkalt djevelutdrivelse hos trollkvinner og oppfordring til selvdrap. De som begår disse overgrepene risikerer ingen straff i den opprinnelige kulturen, og får isteden respekt for å ha gjenopprettet slektens ære.

Dersom du ønsker fortrolig kontakt og noen å snakke med, kan du også bruke disse kontaktene: