SVT: Avslører hemmelige svenske etterretningsavtaler

Et lekket hemmelig dokument fra varsleren Edward Snowden viser at det nøytrale Sverige ikke har vært så nøytralt likevel.

Snowdenfront

Sverige har samarbeidet tett med vestlig etterretning siden 1954 - og har nettopp underskrevet nye omfattende etterretningsavtaler. Det viser hemmelige dokumenter som Edward Snowden har lekket.

Foto: SVT

Ifølge Sveriges Television, som har fått tak i dokumentet, viser det at Sverige har hatt en topphemmelig avtale med USA og flere andre vestlige land om utveksling av etterretningsinformasjon siden 1954 - og gjennom hele den kalde krigen.

Avtalen ble inngått under den såkalte UKUSA-avtalen, som var hovedavtalen for etterretningsutveksling på vestlig side. Det har vært kjent at Norge ble partner til denne avtalen i 1952, men det er første gang det avdekkes at det nøytrale Sverige også var med.

Nye avtaler i 2004 og 2011

Denne avtalen ble erstattet av en ny avtale i 2004. SVT opplyser at den nye avtalen gir den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA fortløpende tilgang til avlyttingsinformasjon som den svenske etterretningstjenesten FRA henter ut fra kommunikasjonskabler som løper gjennom Sverige.

Dok1

Det hemmelige dokumentet viser at USA får tilgang til etterretningsopplysninger samlet inn av Sverige.

Foto: SVT

I 2011 ble det undertegnet en ny hemmelig avtale mellom Sverige og USA, som heller aldri har vært kjent. Denne avtalen har innebåret en kraftig økt utlevering av opplysninger til amerikanerne, ifølge SVT. Amerikanerne skal nå kunne bestille spesifikk informasjon fra svenskene.

I dokumentet, som er gradert "Top Secret" skryter NSA av informasjonen de får fra Sverige og NSA. Blant annet står det:

«NSAs relationship with the FRA, an extremely competent, technically innovative and trusted third party partner, continues to grow. The FRA provided NSA with access to its cable Collection in 2011, providing unique collection on high priority Russian targets».

I 2009 trådte en ny svensk lov som gir FRA anledning til å avlytte kabelbåren kommunikasjonstrafikk i landet i kraft. Rundt 80 prosent av den norske internett-trafikken passerer gjennom disse kablene.

Ingen kommentar

Hartelius1

Generaldirektør i Försvarets radioanstalt (FRA) Dag Hartelius.

Foto: SVT

Den nyansatte generaldirektøren i FRA, Dag Hartelius, sier til SVT at opplysningene som gis til samarbeidende land blir grundig kontrollert.

–Vi gir ikke noen annen organisasjon direktetilgang til våre opplysninger. Det kan svenskene være trygge på, sier han.

Amerikanske NSA vil ikke kommentere de nye opplysningene fra Sveriges Television. Deres kommentar er en standardformulering som brukes i alle slike spørsmål:

«Vi kommer ikke til kommentere offentlig hver spesifikk påstått etterretningsaktivitet. USAs regjering har gjort det klart at vi samler inn etteretninger av samme type som alle andre nasjoner gjør».

I det lekkede Snowden-dokumentet skriver NSA at avtalenes eksistens må graderes «Top secret» av hensyn til Sveriges nøytralitet:

«The relationship with Sweden is protected at the Top Secret Level because of that nations political neutrality».