Hopp til innhold

Skylder 1.000.000.000.000 kroner

Da islandske banker gikk over ende i høst hadde én mann og hans selskaper ifølge Islands sentralbanksjef gjeld til bankene tilsvarende samlet egenkapital for de tre største bankene på øya.

Nøkkelpersoner finans Island
Foto: Illustrasjon: Brennpunkt / NRK

Mannen heter Jón Ásgeir Jóhannesson. Han har de siste årene bygget seg et internasjonalt forretningsimperium med lånte penger, en sum som ifølge Islands sentralbanksjef tilsvarte 1000 milliarder islandske kroner.

- Hvordan i all verden kunne dette skje? Hvordan kunne denne personen ha et slikt grep om de islandske bankene? spurte sentralbanksjef David Oddsson i en tale i det islandske handelskammeret 18. november.

- Det er helt på det rene at dersom våre bankers utenlandske forretningspartnere hadde visst dette, ville all handel fra utlandet umiddelbart ha stoppet opp, og bankene ville ha kollapset som følge av det, mener Oddson.

Bank, butikk, media

Jóhannesson er en av de mest innflytelsesrike aktørene i Islands forretningsliv. Han eier Islands største private TV- og radiostasjoner, og kontrollerer om lag 45% av all dagligvareomsetning på øya.

I Storbritannia eier han en rekke britiske kjøpesentre og butikker, deriblant den verdenskjente leketøybutikken Hamley’s i Regent Street. Han hadde også store eierinteresser i banken Glitnir via selskaper han kontrollerer.

Jóhannesson har ikke ønsket å oppgi til Brennpunkt hvor store verdier hans selskaper sitter med i forhold til hvor stor gjelden er.

Jón Gerald Sullenberger og Peter Svaar møtes i Miami.

Jón Gerald Sullenberger og Peter Svaar møtes i Miami.

Foto: Leif Kristian Hatland / NRK

Brennpunkt følger sporene av Jóhannessons enorme låneopptak til marinaen i Miami, der hans tidligere forretningspartner Jón Gerald Sullenberger nå forteller hvordan han mener det islandske låneeventyret begynte.

- Planen var å komme på innsiden av bankene, å få kontroll med bankene. Å sørge for å få de viktigste personene i bankene i sin lomme, og det var det han greide å gjøre her, sier Sullenberger til Brennpunkt.

Se dokumentaren Et hav av gjeld .

Nettverk ga lån

Bankledelsen ble invitert til fest i Miami, hvor de ble fløyet til og fra selskapelighetene. I en e-post fra Tryggvi Jónsson i Baugur-gruppen inviteres blant andre direktører og styreformenn i investeringsbanken Straumur-Burdaras, Kaupthing og Glitnir, til ”et monumentalt event, selv om det ikke er klart hvilke selskaper som kommer til å bli kjøpt og solgt før etter turen.” Og ”såkalte ikke-drikkende fyrer bes holde seg hjemme og rydde i hagen”.

Slik lød e-posten fra Baugur til banksjefene på Island (islandsk)

E-posten fra Baugur oversatt til engelsk.

Økonomitiltale

De siste seks årene har Jóhannesson forsvart seg i den største økonomiske straffesaken i Islands historie. Saken omfatter 40 tiltalepunkter for misbruk av stilling, svik, underslag, og ulovlige overdragelser av aksjer. Jóhannesson ble dømt til tre måneders betinget fengsel, på ett punkt sommeren 2008.

Likevel fortsatte islandske banker å låne ham penger.

Politiet mangler ressurser

Lederen for Økokrim på Island, Helgi Magnús Gunnarsson, sier politiet de siste årene ikke har hatt ressurser til å holde tritt med utviklingen i øyas finansnæring. Hans totale budsjett er bare en brøkdel av det Jóhannesson har brukt på å forsvare seg i retten.

– Det har vært vanskelig de siste år, hvor det har vært så spennende å gå over til privatbransjen. Det har vært litt vanskeligere å finne kompetente mennesker til å jobbe her, sier Gunnarsson til Brennpunkt.

Eier mediene også

Heller ikke journalistene har avslørt finanseliten. Men så eier Jóhannesson og bankene også størstedelen av medievirksomheten på Island. Bjarni Brynjólfsson, den tidligere redaktøren for Se og Hør på Island fikk erfare at det ikke var så lurt å skrive en sak om ”The Viking”, luksusyachten i Miami, og båtens eiere.

– De nektet faktisk for at de eide båten, og så ville ikke deres egen supermarkedkjede Bonus selge bladet den uken det var i salg, forteller Brynjólfsson. – Vi hadde mange artikler om Jón Ásgeir og de andre fyrene i min tid. Og jeg tror det gjorde dem litt nervøse. Men til slutt kjøpte de bare opp alle mediene på Island slik at de hadde full kontroll på hva mediene skrev om dem.

Ingen kommentar

NRK Brennpunkt har bedt Jón Ásgeir Jóhannesson om intervju eller kommentar. Jóhannesson har ikke svart på våre henvendelser, men sier i en pressemelding at gjeldsanslagene fra Islands sentralbanksjef er feil.

– Hovedpoenget er at den kombinerte gjelden til de tre selskapene (Stodir, Baugur og Landic Property, som eies av Jóhannesson, red.anm) var rundt 430 milliarder i midten av 2008, noe som er om lag 5% av de totale bankutlånene på Island.

Disse selskapene og deres gjeld forårsaket ikke bankkollapsen, fordi alle selskapene betalte avdrag på sine lån i tide, skriver Jóhannesson i meldingen.

Etter at advokaten til Jóhannesson har sett programmet før sending, sender imidlertid Jóhannesson et tilsvar på epost til NRK Brennpunkt.

Les tilsvaret her: Jón Ásgeir Jóhannessons tilsvar