Hopp til innhold

De glemte gutta

Ingen har oversikt over mannlige prostituerte i Norge. Dermed får de ikke hjelp.

Det går fram av dokumentaren ”Menn er også horer” på NRK Brennpunkt i kveld.

Prostitusjon illustrasjon

I løpet av en uke kontaktet 56 menn NRK Brennpunkt via et nettsamfunn. Halvparten av dem hadde solgt sex.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Gutter får ikke tilbud om hjelp til å komme ut av prostitusjonslivet. Av penger som bevilges til ulike prostitusjonstiltak, går bare smuler til guttene.

— Hvis du ser gruppen med mannlige prostituerte under ett, tror jeg det er veldig få som yter god hjelp til disse.

Det sier Liv Jessen som leder av Pro Sentret, Norges nasjonale kompetansesenter med ansvar for prostitusjon.

Liv Gjessen

Liv Gjessen sier få mannlige prostituerte får hjelp.

2 av 23

Av 23 søknader om støtte til prostitusjonstiltak i 2009 var fire prosjekter spesielt rettet mot menn og gutter som selger seksuelle tjenester.

Ifølge en oversikt fra Helsedirektoratet fikk to av disse prosjektene avslag på søknaden.

Ny vurdering

Trondheim kommune søkte om midler til å videreføre arbeidet med å kartlegge og sette i gang tiltak rettet mot gutteprostituerte i rusmisbrukermiljøet.

Gjennom prosjektet ”SUBrosa menn” vil man forebygge prostitusjon. Søknaden om tilskudd til prosjektet skal vurderes på nytt av direktoratet.

Avslått

I Oslo søkte Sex og samfunn – senter for ung seksualitet om drøye 400.000 for oppretting av et tilbud til gutter som selger seksuelle tjenester.

I søknaden skriver senteret:

”Vi er kjent med at andre aktører innen feltet av ulike grunner ikke har tilbud til denne gruppen og ønsker derfor å opprette slikt”.

Søknaden ble avslått.

Tilbud

Prostituertes interesseorganisasjon Pion var blant dem som fikk tilskudd. Siden 2008 har organisasjonen hatt et tilbud til menn.

Pion har i dag en halv stilling til arbeid spesielt rettet mot menn som selger seksuelle tjenester.

Mest jenter

Illustrasjonsfoto.

Det er jenter som får hjelp, forteller hjelpeorganisasjonene. Illustrasjonsbilde.

Kirkens Bymisjons prosjekt UngPro i Trondheim fikk tilskudd til ulike tiltak for ungdom: ”i gråsonen mellom seksuelle overgrep, seksuell utprøving og salg og bytte av seksuelle tjenester”, som det heter i søknaden.

Også UngPro har mest kontakt med jenter.

I følge prosjektleder Anne Grytbakk i UngPro har prosjektet kontakt med rundt 70 jenter og fem gutter.

— Vi vet at gutter blir utnyttet grovt, men jeg tror dessverre at samfunnet ser ulikt på gutter og jenters seksualitet. Derfor har vi ikke hatt nok fokus på gutter og menn som selger sex, sier hun.

12 millioner

Av drøye 12, 5 millioner kroner som ble gitt i tilskudd til prostitusjonstiltak fikk UngPro i Trondheim og Pion til sammen rundt 900 000 kroner.

Selv om flere av tiltakene som har fått støtte i 2009 i følge Helsedirektoratet er åpne for både menn og kvinner, blir lite gjort for mennene. Det sier Tore Holte Follestad i Sex og Samfunn.

— De tiltakene som er rettet mot prostituerte sier jo at de er åpne for både kvinner og menn, men det er lite som blir gjort for å få tak i de guttene og mennene som selger sex, sier Follestad.

Gutta ute av fokus

Også leder av Prosenteret, Liv Jessen erkjenner at guttene er glemt: — Vi har akkurat det samme tilbudet til menn som til kvinner som selger sex, sier hun.

- Men nå har vi ikke noe spesielt fokus på gutter og menn som selger. Derfor kommer heller ikke de til oss. Man må gå ut aktivt å finne dem, sier Jessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prostitusjon

Vi har et gammeldags syn på prostitusjon, hevder flere forskere.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Hun mener at strømmen av utenlandske kvinnelige prostituerte blant annet har vært med på å ta fokus bort fra menn og gutter som selger sex:

— Vi har også hatt noen mannlige utenlandske prostituerte som har funnet veien hit, blant annet fra Nigeria, men de kommer jo ikke i like stort monn som kvinnene, sier Jessen.

Gammeldags syn

— Vi har fremdeles et gammeldags syn på prostitusjon, sier Liv Jessen: — Det er kvinner som selger og menn som kjøper.

— Vi vet at menn kan selge, men vi handler ikke deretter. Myndighetene, hjelpetiltakene og politiet innretter seg ikke etter dette, sier hun.

Hvor mye penger har dere brukt på å hjelpe og kartlegge menn i år?

— Ingenting. Men kommer det en mann her, så får han hjelp. Men de kommer jo ikke, fordi vi ikke er ute i de miljøene hvor prostitusjonen foregår.

Jessen mener det må få konsekvenser at man innrømmer at man ikke vet noe om mennene og deres miljø. — Vi har tilbudt oss å prøve å kartlegge hva vi faktisk vet og hva man ikke vet i Norge, sier Jessen.