Hopp til innhold

Forfall skal tas med tvang

Det blir likevel lettere å stoppe forfall i verneverdige bygg. Stortinget kommer med en oppsiktsvekkende korreks til regjeringen og gir kommunene sterkere virkemidler til tvang mot huseiere.

Verneverdig hus i Mosseveien

Politikerne ønsker å hindre at flere verneverdige bygninger forfaller på tross av verneinteresser.

Foto: Espen Andersen / NRK

Det er den nye plan- og bygningsloven som nå blir skjerpet etter at Brennpunkt sendte en dokumentar om brann og forfall i verneverdige bygg i desember.

Brennpunkt: Brann i verneverdige bygg

De rødgrønne stortingspolitikerne i kommunalkomiteen gjør en uvanlig forandring i et lovforslag fra sin egen regjeirng. Nå vil det holde at et bygg er "skjemmende" for at kommunene kan gripe inn. I sin innstilling gir også Stortinget pålegg om at skal også lages en egen forskrift mot forfall.

- Det gamle forslaget var elendig

- Selv om vi ville gått enda lengre, er dette et bedre utfall en det lå an til, sier saksordfører Bent Høie fra Høyre.

Han oppfatter at den nye loven nå er endret fra en svekkelse til en styrking av den gamle.

- Forslaget fra regjeringen var elendig og ga kommunene færre virkemidler. Spesielt den nye forskirften vil gjøre det lettere for kommuene å gripe inn mot forfall, sier Høie.

I Kommunalkomiteens innstilling går man svært konkret til verks og sier:

"...enkelte eiere av bygg spekulerer i å la bevaringsverdige bygninger forfalle så mye at verneverdien opphører eller at bygget i realiteten ikke er mulig å redde. For å hindre dette mener flertallet bevaringsverdi må inn som selvstendig hensyn og gi grunnlag for at kommunen kan pålegge istandsetting og vedlikehold."

Forskrift mot forfall

For første gang blir dessuten departementet pålagt å utarbeide ein forskirft mot forfall:

"Stortinget ber Regjeringen gi forskrift med hjemmel i § 31-4 om kommunenes adgang til å gi pålegg om sikring, istandsetting og vedlikehold av bevaringsverdige bygninger. Forskriften skal iverksettes samtidig med loven."

Juridisk vil dette stå meget sterkt og Bent Høie mener Brennpunktdokumentaren gjorde en forskjell:

- Dokumentaren var en øyeåpner og er en vesentlig grunn til at denne endringen kom, sier Høie.

Brennpunkt: Brann i verneverdige bygg

Det endelige vedtaket av ny plan- og bygningslov i Stortinget blir nå en formalitet. De nye reglene vil kunne bli satt ut i livet fra neste år.