Hopp til innhold

Fanget av pirater

Enda et skip blir kapret av pirater i Adenbukten utenfor Somalia. Tretten sjøfolk blir gisler om bord i nesten to og en halv måned, mens rederiet forhandler om millioner av kroner i løsepenger.

Proof of Life på CEC Future i Adenbukten etter lang tids kapring.

Proof of Life på CEC Future: Før kaprerdramaet i Adenbukten er over og løsepenger slippes fra flyet må rederiet få bekreftelse på at mannskapet er live.

Foto: Danmarks Radio (fra dokumentaren SOS - fanget av pirater)

Hele kaprerdramaet blir fulgt av danske dokumentarjournalister time for time, fra det går ut alarm fra danske skipet CEC Future november 2008, når piratenes lille båt nærmer seg det store fartøyet og border det.

Taktikk og kultur

I København samler rederidirektør Per Gullestrup et lag med internasjonale forhandlingseksperter, som skal hjelpe med ham med å motstå piratenes trusler.

I Somalia gjør piratene seg klar til en langvarige forhandlinger.

I dokumentaren fra Danmarks Radio står piratenes forhandler for første gang frem og forteller om piratenes taktikk, om deres interne konflikter og ydmykelse av gislene. Slike gisselforhandlinger foregår normalt i største hemmelighet.

Gisseldramaet fra innsiden

Når den danske dokumentaren vises i NRK Brennpunkt tirsdag får vi følge gisseldramaet gjennom autentiske lydopptak av telefonsamtalene mellom forhandlerne i det danske rederiet Clipper og de somaliske forhandlerne – helt fram til situasjonen blir løst og besetningen omsider kan gjenforenes med sine familier.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Broen på CEC Future var rasert etter kapringen i Adenbukten.

Det lå igjen søppel og khatblader på den raserte broen til CEC Future etter kapringen i Adenbukten.

Foto: Danmarks Radio (fra dokumentaren SOS - fanget av pirater)

Trussel mot skipsfart

De siste tyve årene har piratvirksomhet ved Somalia truet internasjonal skipsfart. Kapringene har ofte ført til utbetalinger på mange millioner dollar til piratene, noe som igjen har bidratt til flere kapringer.

De siste årene har flere land bidratt med marinefartøy for å forsøke å trygge farvannet mellom Jemens sydkyst på den Arabiske halvøya og Somalias nordkyst i Afrika.

KNM Fridtjof Nansen i Adenbukta

Også Norge deltar med et skip i den internasjonale Operasjon Atalanta, EUs initiativ for å få bukt med piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia. USA, Russland, India, Kina, Japan og flere europeiske land har sendt krigsskip til området.

Den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen hindret en kapring av et italiensk lasteskip i Adenbukta i august i år.

Det italienske skipet sendte ut en melding om at det ble forsøkt kapret, og ba skip i nærheten om hjelp. KNM Fridtjof Nansens hurtiggående rhib-er og et helikopter fra EU-styrken kom lasteskipet til unnsetning, men kaprerne flyktet før styrkene kom fram.

Kreativ piratbeskyttelse

Piratene opererte fra et moderskip og en lettbåt.

Piratene opererer vanligvis fra et moderskip og en lettbåt.

Foto: PIERRE VERDY / AFP

I mai i år hindret mannskapet på det norske tankskipet Sigloo Tor somaliske pirater i å kapre fartøyet. Mannskapet fulgte prosedyrene, og brukte brannutstyr og unnamanøvrering for å unngå kapring.

Til tross for mange tilbud om avanserte våpensystemer, bruker rederiene først og fremst lav-teknologiske løsninger i kampen mot piratene. Pappfigurer på dekk, kontrollerte oversvømmelser fra ballasttankene og chilipepper i vann som sprayes på kaprerne har også vært effektivt.

Nye retningslinjer mot pirater

Flere internasjonale sjøfartsorganisasjoner har sammen med den maritime avdelingen (IMB) av det internasjonale handelskammeret (ICC) laget oppdaterte retningslinjer for hvordan skip best skal kunne unngå eller håndtere piratangrep i Adenbukten.

Her oppsummerer de lærdom fra kapringene som har skjedd, redegjør for erfaringene med somaliske kaprere og analyserer blant annet hva som gjør skip mest utsatt for angrep.

Handelskammeret opererer også med oppdaterte pirat-kart og korte rapporter fra de siste pirat-hendelsene fra hele verden.