Hopp til innhold

– Jeg jobbet døgnet rundt

BRENNPUNKT: Christy rømte fra sin vertsfamilie hvor hun var au pair og anmeldte dem for menneskehandel. Her er den lange skriftlige lista over arbeidsoppgavene Christy forteller at hun måtte utføre.

Brennpunkt om dårlig behandling av au pairer i Norge.

Brennpunkt: Herskap og tenarar

Vaske klær. Vaske bad. Støvsuge kjøkken, stue og gang. Rengjøre mikrobølgeovn, grill og kaffemaskin. Fjerne løv utenfor huset. Plukke bort steiner i oppkjørselen.

Dette var blant de 14 daglige gjøremålene Christy fra Filippinene forteller at hun fikk beskjed om å gjøre som au pair hos en vertsfamilie på Østlandet.

Den skriftlige lista som Brennpunkt har fått fra Christy viser også arbeidsoppgaver som skal gjøres noen ganger i uka. Som for eksempel vask av vertsfamiliens bil hver fredag.

En au pairs arbeidsliste

Christy tok med den skriftlige lista over arbeidsoppgaver som hun forteller at hun måtte utføre som au pair.

Foto: Privat / NRK

På toppen av det hele hadde Christy ansvar for å passe vertsfamiliens små trillinger. Hun fikk ikke sitt eget rom og måtte sove sammen med trillingene.

- Jeg jobbet hele døgnet, sier Christy i Brennpunkts dokumentar «Herskap og tenarar», som vises i kveld på NRK 1.

– Fratatt passet mitt

Christy hos en advokat

Advokat Gunhild Vehusheia bistår Christy etter at hun anmeldte den tidligere vertsfamilien sin for menneskehandel.

Foto: Brennpunkt / NRK

I oktober i fjor høst rømte Christy fra vertsfamilien sin og anmeldte dem for menneskehandel. I tillegg har hun krevd erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Au pairer skal etter regelverket jobbe maksimum 5 timers dager, til sammen ikke mer enn 30 timer per uke. De har krav på eget rom og at vertsfamilien betaler for norskkurs.

– Min vertsfamilie tok fra meg passet mitt. Jeg fikk bare bruke mobil på søndager. Jeg fikk ikke lov til å gå ut alene verken på dagen eller kvelden, sier Christy.

Brennpunkt har ved flere anledninger forsøkt å få et møte med Chistys tidligere vertsfamilie for å få deres svar på anklagene fra den filippinske au pairen. Men de har gjennom sin advokat takket nei til å delta i dokumentaren og begrunnet det med at de ikke ønsker å «forhåndsprosedere saken i media».

En av tre jobber for mye

I «Herskap og tenarar» møter vi også flere andre au pairer som forteller om hvordan de blir utnyttet både til svært lange arbeidsdager. Mange av dem har også blitt utsatt for seksuelle overgrep.

I tillegg har Brennpunkt gjennomført en spørreundersøkelse blant 335 au pairer i Norge. 101 av dem svarte. Her kommer det blant annet fram følgende:

  • Én av tre jobber mer enn de tillatte 30 timene i uka.
  • Én av fem jobber mer enn åtte timer om dagen, selv om reglene sier at de maks skal jobbe fem timers dager.
  • Én av ti jobber hver dag i uka, selv om reglene sier at de har krav på en fridag i uka.
  • Halvparten har vært alene med vertsfamiliens barn en eller flere netter i strekk, i strid med reglementet.
  • Nesten to av fem har ikke gått på norskkurs, som de har krav på.
  • Fem prosent har ikke fått den betalingen de har krav på.

Les også: - Au pairer utnyttes på det groveste