– Bra hvis barnevernsansatte frykter meg

– La dem være redde. De tar polske barn, sier privatdetektiv Krzysztof Rutkowski. Han har bortført flere utenlandske barn fra det norske barnevernets omsorg.

– La dem være redde. De tar polske barn, sier den privatdetektiven Krzysztof Rutkowski. Han har bortført flere utenlandske barn fra det norske barnevernets omsorg.

VIDEO: NRK har vært hjemme hos privatdetektiv Krzysztof Rutkowski, som har hentet flere barn fra det norske barnevernet.

En polsk privatdetektiv har spesialisert seg på å bortføre utenlandske barn fra det norske barnevernet.

Barnevernet opplever stadig oftere konflikter med innvandrerfamilier som ikke kjenner til hvordan et barnevern fungerer.

Det har vært gjennomført et dusintalls aksjoner på norsk jord, som jeg ikke vil kommentere offentlig.

Krzysztof Rutkowski, privatdetektiv

Privatdetektiven bruker alle midler for å hente barna ut av Norge. Han er en populær mann i Polen, og NRK har reist dit for å møte ham i forbindelse med Brennpunkt-dokumentaren «Barnediplomatiet».

Han viser oss rundt i huset. Han sier selv at han har våpen overalt og en lidenskap for biler og kvinner. Mer i videoen øverst i saken!

På nettsidene sine har han lagt ut en rekke bilder av seg selv med forskjellige skytevåpen. Det er slik han ønsker å fremstå.

Han har spesialisert seg på å finne tilbake stjålne biler på oppdrag fra forsikringsselskap, men tar også andre oppdrag. I Norge har han og hans menn vært flere ganger for å hente barn ut av barnevernets omsorg.

Slik presenterer privatdetektiv Krzysztof Rutkowski seg selv på nett

Slik presenterer privatdetektiv Krzysztof Rutkowski seg selv på nett.

Foto: detektywrutkowski.pl

– Visste ikke hvordan barnevernet fungerte

Sommeren 2011 ble en ni år gammel polsk jente plassert i beredskapshjem i Larvik. En morgen var jenta borte. Da mor i beredskapshjemmet skulle vekke henne, fant hun et åpent soveromsvindu med et tau festet i en karabinkrok.

– Hva visste du om jenta før du reiste til Norge og hentet henne?

– Jeg visste at barnet var revet bort til ikke noe mindre enn et fengsel, og isolert fra familien, svarer Rutkowski.

Helena Rybka

Helena Rybka var redd for å miste datteren, og ba Rutkowski om hjelp.

Foto: Piotr Kuzinski / NRK

Foreldrene hadde hyret Rutkowski og hans team. Jenta var hentet og fraktet tilbake til Polen. Ved å krysse grenser kunne de slippe unna Barnevernet.

– Jeg hadde ikke kjennskap til barnevernet, jeg visste ikke hvordan det fungerte, og hvilke prosedyrer de fulgte, når de tar barna, sier jentas mor, Helena Rybka, til NRK.

– Jeg tror at hvis jeg ikke hadde grepet inn på den måten, ved at jeg ba medier om hjelp, og Krszystof Rutkowski, hadde jeg ikke hatt jenta mi i dag, sier hun.

Barnevernet redde

Barnevernet i Andebu forsøkte å få jenta tilbake til Norge, men var redd for privatdetektivens metoder.

Mona Thormodsrud, barnevernsleder i Andebu kommune

Mona Thormodsrud, barnevernsleder i Andebu kommune, var redd for å møte Rutkowski da hun var i Polen.

Foto: Leif Hatland / NRK

– Ja, jeg var redd for ham, sier barnevernlederen i Andebu, Mona Thormodsrud.

– Han bruker voldelige metoder ved behov, og har lagt ut filmsnutter der han er ganske brutal, både han og medhjelperne hans, forklarer hun.

Andebu kommune gikk til sak for å få jenta tilbake til Norge. Men den polske domstolen mente at selv om Rutkowski hadde bortført jenta, var det til jentas beste å bli i Polen. Jenta bor i dag i Polen.

Vestfold politidistrikt har henlagt bortføringssaken mot privatdetektiv Rutkowski, og han ble heller ikke begjært utlevert til Norge.

– Barnevernet er som hundefangere

– Det er veldig bra at de var redde. La dem være redde. De tar polske barn. Hvis de ikke tar polske barn, har de ikke grunn til å være redde, sier privatdetektiv

– De oppfører seg som hundefangere som fanger gatehunder. Livets hundefangere som river barna ut av armene til mor og far, sier Krzysztof Rutkowski.

– Det har vært et dusintalls aksjoner som har blitt gjennomført på norsk jord, som jeg ikke vil kommentere offentlig, hevder han.

Det finnes ingen dokumentasjon på hvor mange aksjoner Rutkowski faktisk har gjennomført i Norge. Men Brennpunkt kjenner til at Rutkowski også har bortført et annet barn på Østlandet.

Vi vet også at han er i kontakt med flere fortvilte innvandrerforeldre i Norge som ønsker å hente ut barna sine fra fosterhjem.

– Kommer du til å ha flere aksjoner i fremtiden i Norge?

– Ja, helt sikkert, fordi det finnes folk som henvender seg til oss, sier han.

Det er tillitskrise mellom innvandrergrupper og barnevernet i Norge. Ministere og diplomater har engasjert seg for å omgjøre barnevernets avgjørelser. Hvordan møter Norge, UD og barnevernet disse henvendelsene - og er noe av kritikken de kommer med berettiget?

Se Brennpunkt-dokumentaren «Barnediplomatiet»