Hopp til innhold

Vurderer georadar i Belur-søk

Politiet ønsker å bruke georadar i søket etter den savnede firebarnsmoren Belur Sardar i Mjøndalen.

Georadar skal finne Belur Sardar

Politiet vurderer nå å bruke en georadar i letingen etter den savnede firebarnsmoren Belur Sardar fra Mjøndalen.

Foto: NRK

Dette er det samme utstyret som brukes til arkeologiske undersøkelser i Vestfold, og som kartlegger hva som befinner seg et stykke under jordoverflaten.

Utstyret er også det samme som nylig fant to vikingskip i området.

– Jeg kan bekrefte at vi har vært med en person ut i et konkret område i Mjøndalen for å se på muligheter for bruk av en georadar, sier lensmann i Nedre Eiker, Torill Sorte til NRK.no.

Ble ikke undersøkt

Området politiet gjerne vil undersøke, er det samme som NRK satte fokus på gjennom flere reportasjer i begynnelsen av september.

Stedet i Ryghgata ble ikke undersøkt da politiet gravde opp deler av en rørgate, som ble lagt ned omtrent samtidig som da Belur Sardar forsvant fra hjemmet sitt i Mjøndalen i 2007.

Alt om Belur Sardar-saken

– Det er ganske mange naboer som føler ubehag ved, og andre personer som har sterke meninger om, at Belur Sardar kan ligge begravd nettopp på dette stedet, sier Sorte.

Rotete bilde
Knut Paasche

Knut Paasche er usikker på om en geo-radar kan finne den savnede Belur Sardar.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK
Torill Sorte

Lensmann i Nedre Eiker, Torill Sorte, bekrefter at de har vært i et konkret område på befaring.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Knut Paasche, leder arkeologisk avdeling ved Norsk Institutt for Kulturminneforskning. Han bruker georadar og magnetometer for å lete etter objekter som ligger under jorden.

I september kunne han vise oppsiktsvekkende bilder av det som kan være to vikingskip som ligger nedgravd på et jorde i Vestfold. Paasche var med på befaringen i Mjøndalen i forrige uke.

Spørsmålet er nå er om det samme utstyret kan brukes i letingen etter savnede personer generelt, og i Ryghgata etter Belur spesielt.

– Hvis det er en jevn naturbakke under, og noen har gravd et hull i den bakken, vil man i heldige tilfeller finne det som ligger der. Dette stedet er nært et industriområde, det er parkeringsplasser, veier og kloakk her. Det betyr at det er gravd mye, og dermed vanskelig å skille det ene fra det andre. Jeg tror vi kommer til å møte et rotete bilde under asfalten, sier Paasche.

Svært interessert i testing

NRK.no er kjent med at norsk politi er svært interessert i å få testet denne teknologien.

Knut Paasche har holdt foredrag for Kripos om hva utstyret kan brukes til i politiarbeid.

– Politiet har ikke brukt dette utstyret i Norge tidligere, og de var veldig interessert. Det var det ingen tvil om. De snakket selvfølgelig om konkrete saker de har hatt liggende en stund, men også generelt. Så jeg tror virkelig KRIPOS er villige til å ta dette utstyret i bruk.

Skal ikke stå på penger

Forrige gang det ble gravd i Ryghgata kostet det rundt en halv million kroner. Politiet i Nedre Eiker har ikke råd til et slikt prosjekt igjen.

En georadarundersøkelse av området koster en brøkdel av det, kanskje bare en 15-20 000. Det er ikke pengene det skal stå på sier lensmann Sorte.

– Hvis det er noe som tyder på at vi bør grave, bør lete, eller bør gjøre noen søk, så gjør vi det. Da er det ikke prisen som er direkte avgjørende.

– Når vil det bli tatt en avgjørelse om en geo-radar kan brukes eller ikke?

– Jeg har en dialog med de som har utstyret. De skal sende meg noe skriftlige betraktninger på hva de tror de kan finne. Så får vi se etter det, jeg vet ikke helt når det skjer, sier Sorte.