NRK Meny
Normal

Uvanlig mye å gjøre på legevakta

Mange fridager og høysesong for luftveisinfeksjoner har ført til uvanlig stor trafikk på legevakten.

Den nye legevakten i Drammen

Det er uvanlig stor trafikk på legevakten om dagen.

Foto: Knut Brendhagen

– Vi har bemannet opp maksimalt. Likevel har pasienter måttet sitte 3 – 4 timer, og i enkelte tilfeller enda lenger enn det. Det er sjelden her hos oss, sier Per Magne Mikaelsen, som er legevaktsleder i Drammen.

Legevakten betjener kommunene Drammen, Lier, Nedre Eiker, Svelvik og Sande. Det er en utfordring når fridagene er mange, og fastlegekontorene holder stengt.

Må hjelpe 130.000 innbyggere

– Det vi ser i år, er at helligdagene ikke har noen hverdager i mellom. Altså, romjulen kommer uten åpne fastlegekontorer. Det betyr at legevakten må betjene 130.000 innbyggere i over en uke, uten noen avlastning fra fastlegekontorene, sier Mikaelsen.

– I tillegg til dette, ser vi at det har vært mye luftveisinfeksjoner i julen, altså forkjølelser, øreverk og lignende.

I køen på venteværelset sitter mange foreldre med små barn. Mange av dem hadde hatt det vel så bra hjemme som på legevakten, mener Mikaelsen.

Per Magne Mikaelsen

– Mange småbarnsforeldre oppsøker legevakten unødig, sier legevaktsleder Per Magne Mikaelsen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Ikke farlig med litt feber

– Vi ser nok at en god del av disse barna ikke nødvendigvis hadde trengt å oppsøke legevakten. Vi forstår at det noen ganger kan være vanskelig for foreldrene å vurdere det, men vi skal være klar over at feber i seg selv ikke er et farlig symptom. Det er kroppens signal om at den jobber for å få deg frisk.

– Når er det nødvendig å dra til lege?

– Det er klart, hvis temperaturen kommer langt over 40, så begynner det å ringe noen bjeller. Men det viktigste foreldre skal se etter, det er barnets allmenntilstand. Er barnet slapt og vanskelig å få kontakt med, er situasjonen betydelig mer alvorlig. Da bør man oppsøke legevakt, sier Mikaelsen.

– Har det bedre hjemme

Å ta en telefon til legevakten kan være en løsning for foreldre som er usikre.

– Fordi vi har så mye å gjøre, kan det hende det tar litt tid før vi tar telefonen. For et barn som er litt uopplagt, kan det være bedre å vente litt hjemme mens foreldrene venter på å komme gjennom på telefonen, enn å sitte og vente på legevakta, der de også utsetter andre for smitte, sier Mikaelsen.

Han oppfordrer folk til å dra på apoteket mens det er åpent, slik at de har det mest nødvendige i hus, som paracet og nesespray.