Hopp til innhold

Sliper 4.000 par ski i året

Alt for landslaget og resten av folket.

Bjørn Hauge og Harald Bergmann

Bjørn Hauge og Harald Bergmann går løs på ski nummer 4.003, eller er det 4.004?

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

Aldri har så mange ønsket å få nyslipte langrennsski før vinteren. Iveren etter å finpusse utstyret for å kaste seg ut i skiløypa med god gli har tatt helt av.

Hos Bjørn Myhre Sport i Krogstadelva i Nedre Eiker står to skislipere og jobber over slipemaskinen dagen lang.

Supergli for deg og meg også

Harald Bergmann

Harald Bergmann sørger for supergli.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK
Klistremerker til nyslipte ski

Klistremerkene forteller hvordan skien er slipt.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

Fra starten av september til slutten av april står Bjørn Hauge og Harald Bergmann med oppbretta ermer og svetteperler i panna i slipeverkstedet. Ikke nok med at de skal slipe langrennsskiene til landslaget, men nå skal sånne som deg og meg også ha supergli i sporet.

- Nå er det en ukes ventetid på å få skiene sine slipt, og da begynner vi å komme à jour. I oktober var det lenger ventetid, sier Bergmann mens han fortsetter å sette på klistremerker som sier noe om hvordan skiene er slipt på hvert eneste par ski.

Hittil i år har duoen slipt 2.000 par ski siden de åpnet opp verkstedet i september, noe som vil si at de sliper rundt 60 par ski hver daglig.

Nok å gjøre

Bjørn Hauge står ved slipemaskinene og fører en ski forsiktig gjennom en av to store slipemaskiner. Å gjøre dette med 8.000 ski i året krever tålmodighet, for det er et delikat yrke duoen holder på med. Hauge har gjort det siden 1993.

– Jeg har ikke holdt telling, men det har blitt rundt 50.000 par ski, ler Hauge.

Fire ganger går skiene gjennom maskinene før strukturen kan settes. Når det er gjort, får vi god gli. Da er det bare å ta godt vare på skiene sine.

- Om du er flink til å stelle med skiene kan du ha dem i tre år, men bruker du dem mye og hardt, må de slipes til neste år igjen, forteller Hauge og fører skien gjennom enda en gang.

Dype riper

Det er ikke alle som klarer å ta like godt vare på skiene sine og mange leverer skipar med dype riper i. Da må det slipes grundig.

-– Ja, da må vi langt ned i sålen på skiene. Et slikt par kan ikke slipes for mange ganger før de må byttes ut, sier Harald Bergmann mens han rydder bort et par ski som er klare til henting.

I år ble Norges største renn, Birkebeinerrennet, fulltegnet på 18 minutter etter at påmeldingen startet 4. november.

Med så mange langrennsinteresserte er det nok å gjøre for duoen i slipeverkstedet de neste årene. De merker at den vanlige turgåer har blitt mer bevisste på hvordan de vil ha skiene sine.

– Ja, absolutt. Folk har blitt mer og mer opptatte av god gli og da skjønner de at de må gjøre noe med skiene sine, sier Bjørn Hauge som etter årets sesong har slipt over 52.000 par ski.

Preparerer ski

Hektiske dager hos skisliperne.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK