Hopp til innhold

Sexhandelen blomstrer i Norge

NRKs reporter ble tilbudt seksuelle tjenester på et massasjeinstitutt i Drammen. Tall fra PRO-senteret i Oslo viser at flere enn 380 omreisende prostituerte besøkte byen i fjor.

Video Forby sexsalg

– Jentene er en del av organiserte miljøer, sier Bjørg Norli ved PRO-senteret.(arkivbilde)

Foto: Nyhetsspiller

NRK har avdekket at det foregår salg av seksuelle tjenester ved et av massasjestudioene i Drammen. Ved hjelp av skjult mikrofon får reporteren bekreftet mistanken.

Kan du onanere meg? spør reporteren en stund ut i massasjetimen.

Massøsen sier spesielle tjenester koster 500 kroner ekstra. Hun signalerer så med en håndbevegelse hvilke seksuelle tjenester hun gir.

Massasjestedet i Drammen tilbyr sine tjenester på en nettside som formidler salg av sex.

Omfattende nettverk

«Jeg er en deilig, søt, sexy og sjarmerende jente som elsker å gi massasje og mye annet. Ring meg hvis du har lyst på litt kos».

Dette skriver 24 år gamle "Cindy" på nettsiden. Hun er én av i alt 380 omreisende prostituerte som i fjor solgte sex i Drammen. Bjørg Norli er daglig leder ved PRO-senteret, og jobber med å kartlegge prostitusjonsmiljøet i Norge.

– I hvilken grad det er snakk om menneskehandel eller hallikvirksomhet er vanskelig å si, men det er organiserte miljøer disse jentene er en del av.

Senteret hadde kontakt med 1218 brukere i 2011.

Politiet prioriterer ikke sexhandel

Siden sexkjøpsloven kom for drøye tre år siden er bare fire personer bøtelagt for kjøp av seksuelle tjenester i Drammen.

Politiet innrømmer at de ikke prioriterer å slå til mot kundene. Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud sier de har andre saker som er viktigere:

– Det er en rekke lover vi ikke klarer å håndheve fullt ut. Vi kan ikke gå bak lukkede dører, det er ikke forbudt å selge sex. Det ulovlige med å kjøpe sex er ikke det vi prioriterer høyest.

– Det er klart at dess mindre fokus det er på prostitusjon, dess mer attraktivt er det å komme hit. For dem som opererer i Norge over tid, vil jo dette være en medvirkende grunn til at Drammen blir et naturlig stopp.

Voldssaker står øverst på listen

En av grunnene til at sexkjøp ikke avdekkes kan være at det er vanskelig å håndheve loven. Politimester Fossen sier disse sakene kommer i andre rekke.

– Det er en krevende oppgave. Vi har klare prioriteringer på vold og vold i nære relasjoner. Så prioriterer vi vold i nære relasjoner med barn og kvinner som er svake. Det prioriterer vi høyt.