Hopp til innhold

Samarbeider for å hjelpe barnefamilier med dårlig råd: – En historisk dag

Idretten, kulturen og friluftslivet i Drammen vil hjelpe barn og unge til å delta i fritidsaktiviteter.

Sissi Hafskjold, Magnus Aannestad Oseth, Thea Hajum Utvik

Fra venstre: Sissi Hafskjold (Drammen Idrettsråd), Magnus Aannestad Oseth (daglig leder i Drammen kulturråd) og Thea Hajum Utvik (styreleder i Drammen Friluftsforum).

Foto: Privat

– Målet er at flest mulig barn og unge skal ha råd til å delta i fritidsaktiviteter og unngå å havne utenfor på grunn av dårlig økonomi i familien.

Det sier Sissi Hafskjold, samfunnsutvikler i Drammen idrettsråd.

Hun understreker at samarbeidet mellom idretten, kulturen og friluftslivet i Drammen er bra, men at de nå har invitert Friluftsforumet og Kulturrådet til å delta i noe som heter solidaritetsfondet.

– Fondet representerer et felles ansvar for idrett og aktivitetsglede med like muligheter for deltakelse, med tanke på dyrtid og alle de utfordringene som ligger både nasjonalt og lokalt i Drammen kommune, begrunner Hafskjold.

Millionstøtte til Drammen

Fondet skal muliggjøre at barn og unge får hjelp og støtte i en krevende situasjon.

Idrettsrådet i Drammen fikk før sommeren 4,7 millioner kroner av regjeringen som skal brukes for å hindre frafall av barn og unge i idretten.


Totalt deles det ut 125 millioner kroner på landsbasis, og pengene er fordelt etter hvor mange barn kommunene har som lever i familier som har lav inntekt.

Ana Maria Silva-Harper

Ana Maria Silva-Harper i Drammen Friluftsforum.

Foto: Ahmet Dogan / NRK

Ana-Maria Silva Harper fra Drammen Friluftsforum, forteller at selv om de har samarbeidet tidligere, blir arbeidet nå veldig konkret.

– Nemlig å dele penger med dem som trenger det. Dette gir familier og barn muligheten til å velge hvilke fritidsaktiviteter de vil drive med, sier hun.

Harper forteller at friluftsforumet er svært glad for samarbeidet med kulturrådet.

For dyrt med fritidsaktiviteter

Magnus Aannestad Oseth er daglig leder i Drammen kulturråd. Han sier de nå merker at flere sliter økonomisk. De hører til stadighet at unge slutter med kultur- og fritidsaktiviteter.

– Noe annet som bekymrer er barn og unge som ikke møter opp i det hele tatt. Vi er veldig bekymret for denne utviklingen man ser, der familier ikke har råd til å inkludere barna sine i fritidsaktiviteter.

Han ser derfor på dette samarbeidet som intet mindre enn:

– En historisk dag for frivilligheten!

Les også Hard kamp om kontingentstøtte – dyrtid dobler søknadsbunkene

HINDRER UTENFORSKAP: Leder Kjetil Haugersveen i Eidanger idrettslag opplever at kontingentkassa i Porsgrunn kommune fungerer i praksis.

– Legg vekk skammen

Hafskjold fortelle at det er veldig vanskelig for mange å havne i denne situasjonen, og også vanskelig å be om hjelp.

Derfor ønsker vi å gjøre det enkelt, uten unødvendig byråkrati. Det skal være lett å kontakte oss for hjelp med kontingent, utstyr til aktiviteter, og lignende.

Hun presiserer at dette gjelder alle barn i Drammen, uten at de stiller spørsmål om foreldrenes inntekt.

Hafskjold oppfordrer også alle til å legge bort den skammen som hun vet at veldig mange føler.

– Det er faktisk slik at fritidserklæringen sier at alle barn og unge i Norge skal ha muligheten til å delta på en eller flere aktiviteter, avslutter hun.

Les også Foreldre ber om hjelp – har ikke råd til barnas idrett

Firebarnsmoren «Veronica» fra Drammen matte ha hjelp til å betale for barnas håndballaktiviteter.