Hest er best i sommerferien

Denne sommeren har det vært stor etterspørsel etter rideturer i fjellheimen, både lange turer innover Hardangervidda og kortere dagsetapper.

Hesteridning på Geilo

Asle Kirkevold tar daglig med seg rideturister ut i naturen, og sier interessen er stor.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Interessen for turer på hesteryggen har tatt seg kraftig opp på Geilo den siste tiden.

Det sier Asle Kirkevold på Geilo hestesenter, som hver dag denne sommeren legger ut på kortere eller lengre turer på hesteryggen.

Hester på Geilo Hestesenter

Basen til Asle Kirkevold er her på Geilo hestesenter.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Kirkevold har helt siden 1969 livnært seg av turister til hest., og torsdag formiddag traff vi han på ridesenteret sammen med et hestefølge på vei til fjells.

– Nå har jeg en gruppe som skal ri i tre dager sammen med meg. Vi var på en veldig fin tur i går, da reiste vi Hafsdalen, over Urunberget og var oppe i 1260 moh. Så red vi ned over Tuftelia og tilbake igjen hit.

– Passer alle ferdighetsnivåer

Til ridning bruker han islandshester som passer både til litt viderekomne ryttere og til nybegynnere, voksne og barn.

– Jeg bruker kun islandshester, det er fantastiske hester å reise meg i fjellet. Hele flokken min kan tølte, og da reiser vi det lettvint og fort, og det er artig å sitte på ryggen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hester på Geilo

Hestene hos Kirkevold må tilpasses til rytterne, forteller han.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg har veldig snille hester. De er nesten datastyrt, så når jeg rir først i troppen så kommer de etter og gjør akkurat som jeg sier. Og trenger jeg det, så roper jeg etter de og da kommer de til meg. Så disse kan alle ri på.

Men det er allikevel viktig å tilpasse den enkelte hesten til den enkelte rytteren, forteller Kirkevold.

– Det er om å gjøre å kjenne hestene sine så godt at du vet hvilken hest som bør være med på turen i forhold til kunnskapen til turistene. Det er viktig å plukke ut riktig hest til riktig kunde sånn at de passer overens.

Les også:

– Det blir kjempegøy!

Astrid Reikvam er en av rytterne på Kirkevolds tur. Hun har fått hesten Moldi, og er etter første tur veldig fornøyd.

– Jeg visste ikke at det bare var islandshester, men de er kjempeflotte hester. Og jeg og Moldi har prøvd en tur sammen, og den gikk helt supert. Vi har reist hit bare for å ri med Asle. Vi føler oss veldig trygge med han, så dette er veldig fint.

Hest er best på Geilo

Kirkevold sjekker utstyret på hestene og gjør sitt for at rytterne skal føle seg helt trygge.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Catarina Larsen er også med på turen. I motsetning til Rikvam har ikke Larsen ridd så mye før, men føler seg fortsatt trygg på hesteryggen.

– Jeg tror det blir kjempegøy. Jeg har ikke ridd så veldig mye før, men jeg har hesten Breiting som er en veldig rolig hest, så det tror jeg kommer til å gå veldig bra.

Turistene er fornøyde og smiler fra øre til øre når de der de sitter på hesteryggen en hel dag. Og Asle sier at denne typen tur er noe helt eget.

– Det å få oppleve naturen på denne måten er helt spesielt. Nå man har ridd en liten stund så begynner man å slappe av. Da klarer man å løfte blikket og se på naturen rundt seg, og la hesten gjøre jobben.