NRK Meny
Normal

Forberedt på søppelkrise

Avfallsselskapet RenoNorden er i store økonomiske problemer. Renovasjonsselskapet for Drammensregionen følger situasjonen tett.

Søppel Ekeberg

KAOS: Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) forbereder seg på problemer med innsamlingen av søppel. Bildet er fra Ekebergveien i Oslo, etter at et annet selskap, Veireno, overtok avfallshåndteringen i hovedstaden.

Foto: Bård Nafstad / NRK

RenoNorden har varslet om mulige nye tap og et akutt gjeldsproblem, meldte E24 før helgen. Selskapet henter avfall hos over 5 millioner innbyggere i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

I Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) er forbereder seg på problemer med søppelinnsamlingen. RenoNorden, som startet driften på Kongsberg i 2001, henter nå søppel hos husstander i ni kommuner i regionen.

– Det er en alvorlig situasjon, så vi følger dette tett. Vi har planer i beredskap, sier kommunikasjonssjef Marianne Holen i RfD til NRK.

– Avfallet må hentes

Holen vil ikke si hvilke konkrete tiltak som kan bli iverksatt, men tror ikke situasjonen kan bli like kaotisk som den var i Oslo, da firmaet Veireno ikke klarte å oppfylle sine forpliktelser.

kommunikasjonssjef Marianne Holen i RfD

Kommunikasjonssjef Marianne Holen i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD).

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Derfor har vi beredskapsplaner nå, som vi eventuelt vil sette i verk dersom det blir behov for det. Det viktigste for oss er å sørge for at avfallet blir hentet, uansett hva som skjer framover, sier Holen.

RenoNorden risikerer å misligholde gjelden sin ved utgangen av juni dersom de ikke får hjelp av bankene. Selskapet er forhandlinger med bankene, skriver kommunikasjonssjef Erik Riste i RenoNorden i en kort kommentar til NRK.

– Det pågår en prosess med bankene for å få på plass en langsiktig finansiell løsning. Driften i selskapet går som normalt. Det innebærer at kontrakten med RfD også driftes som normalt.

Aksjens verdi falt 98,5 prosent

Dagens Næringsliv skriver at RenoNorden er i forhandlinger med DNB og Danske Bank.

– Det er utfordrende, men forhandlingene går fremover. Vi håper og tror at vi får på plass en løsning, sier konsernsjef Harald Rafdal til avisen.

Aksjonærene i avfallsselskapet RenoNorden fikk på høsten i fjor det første varselet om at noe var alvorlig galt, og siden den gang har situasjonen bare blitt verre, skriver E24.

De som har sittet i aksjen de siste 12 månedene, har måttet se at 98,5 prosent av investeringen er forduftet.

Søppel

Marianne Holen i RfD sier de har beredskapsplaner for å kunne hente søppelet hvis det blir pronlemer med overfylte søppelkasser.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK