NRK Meny
Normal

Fikk løpeturen på det offisielle 17. mai-programmet

HØNEFOSS (NRK): De løpegale gjør bunadsskjorta klar dagen før og starter nasjonaldagen i løpetights.

Geir Engen og Stig Andy Kvalheim Rambø

Stig Andy Kvalheim Rambø (til venstre) og Geir Engen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg er veldig glad i å jogge. Bare se på det været. Det er så fint å komme seg ut, få litt endorfiner og komme i bedre humør, sier Geir Engen.

I Søndre Park i Hønefoss jogger to løpeglade herrer. Også på nasjonaldagen skal de trekke i treningstøy og 17. mai-sløyfe.

– Det begynte som en morsom greie i fjor. Jeg står alltid tidlig opp og liker å trene. 17. mai er også en dag man kan trene. Å trene sammen med andre er det morsomste, sier Stig Andy Kvalheim Rambø.

Engen er enig.

Vi som har litt eldre barn som ikke trenger å gå til skolekorps eller andre arrangementer bør bli tilgitt en tidlig joggetur 17. mai, sier han.

For konge og fedreland

Det startet med en Facebook-invitasjon som Stig Andy la ut før 17. mai i fjor. Geir dukket opp og nå er det klart for gjentakelse.

– Det er gøy hvis vi får det til i år også, sier han.

I år er til og med løpet lagt inn i det offisielle 17. mai-programmet på Hønefoss. Det er en fem kilometers runde som starter ved scenen i Søndre Park.

– Det var én ting som slo meg da jeg hørte om dette her og det var at de løp for kongen, fedreland og god helse. Kan det bli bedre? spør Roar Olsen, leder av 17. mai komiteen i Ringerike.

løpelag 17.mai

PÅ PROGRAMMET: Roar Olsen (i midten) leder 17. mai-komiteen på Ringerike. Han liker slagordet om det løpes for konge, fedreland og god helse. Til venstre: Geir Engen. Til høyre: Stig Andy Kvalheim Rambø.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Løpetur med korps

Olsen er ikke i tvil om at et fem kilometer langt løp passer inn på nasjonaldagen.

– Dette må inn i programmet. Vi må trekke flere mennesker ut. Salutten klokken syv er startsignalet for dette løpet her. Samtidig går Hønefoss ungdomskorps og marsjerer rundt i byen en time så da får de litt musikk til løpinga også.

– Klokken syv går salutten og da løper vi. Alle er velkomne både store og små, men du må orke å løpe fem kilometer. Tempo bestemmer du selv, sier Stig Andy, som føyer til at det egentlig ikke er et løp, men et raskt borgertog for A-mennesker som liker å stå opp om morran.

– Er det ikke nok program på 17. mai om man ikke må starte med et løp også?

– Mellom klokken seks ti åtte om morgenen skjer det svært lite. Da sitter man ved frokostbordet og ser på TV, sier Stig Andy.

Bunad og skjorte kan man ha ferdig strøket dagen før.

– Da er det bare å komme hjem, dusje og hive seg i pynten.