Hopp til innhold

Her lover han Henrik (12) å bevare dynamittmuseet

12 år gamle Henrik Arctanders kamp for å berge dynamittmuseet i Hurum nærmer seg seier. Torsdag kveld lovet industrigiganten som eier grunnen at de skal gjøre alt for å redde museet.

Henrik Arctander og Jeff Court

12 år gamle Henrik Arctander har slåss som en løve for å redde det gamle dynamittmuseet på Sætre. I kveld møtte han Orica og sjefen Jeff Court.

Foto: Idar Krogstad / NRK

I dag la industrigiganten Orica legge fram sine planer for utvikling av eiendommen der den gamle dynamittfabrikken ligger.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg tror dette er et skritt i riktig retning, at de åpner for å snakke, blant annet med media. Det er jo derfor folk har vært så sinte på dem, fordi de ikke har sagt noen ting, sa Henrik før møtet.

– Og du har fått en egen invitasjon til dette møtet?

12 år gamle Henrik Arctander

12-åringen var fornøyd etter kveldens møte.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Jeff Court

Jeff Court sier han er imponert over Henrik.

Foto: Idar Krogstad / NRK

– Ja, sjefen for Orica, Jeff Court, sendte meg en mail og sa han skulle holde en pressekonferanse, og at jeg skulle få komme.

– Hvordan synes du det er, at de tar deg så på alvor?

– Det synes jeg er veldig fint. Nå snakker jo jeg også for alle andre som vil beholde dette museet, da.

– Lover å gjøre alt

– Han er en imponerende ung mann. Det er flott å se folk som har engasjement for nærmiljøet sitt, sier Jeff Court i Orica til NRK.

Tidlig torsdag kveld stod Henrik Arctander endelig ansikt til ansikt med sjefen og firmaet han har jobbet så lenge med å overbevise.

– Vi lover å gjøre alt for å bevare museet. Å beholde museet er i planene vår, og vi skal gjøre vårt aller beste.

– Lover du?, spør Henrik.

– Ja, absolutt.

– Stoler du på han?

– Ja, jeg må nesten det. Et løfte er et løfte, sier Henrik Arctander til NRK.

Stengt i 2007

Museet i den gamle dynamittfabrikken ble stengt i 2007, etter at Orica kjøpte eiendommen på Engene i Hurum.

Henrik fikk øynene opp for museets verdi da han jobbet med en oppgave på skolen.

Da han oppdaget at Orica ville brenne ned hele eiendommen, med verdens eneste intakte produksjonslinje for dynamitt, tok 12-åringen opp kampen for å redde fabrikken og få gjenåpnet museet.

Eldre og mer erfarne folk har måttet bite i gresset, Orica har ikke engang svart på henvendelser. Men 12 år gamle Henrik lot seg ikke stanse av det. Han nektet å godta at 100 års industrihistorie skulle utraderes fra Sætre.

– Det hadde ikke vært noe Sætre uten denne fabrikken, sier Henrik.

Henrik Arctander

For noen dager siden fikk Henrik omvisning inne på det avsperrede fabrikkområdet.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Boliger og næring

I ettermiddag la Orica legge sine planer for området fram for politikerne og pressen. To personer fikk en eksklusiv orientering en time før offentliggjøringen av planene. Den ene var Hurums ordfører, Monica Vee Bratli. Den andre var 12 år gamle Henrik Arctander.

12-åringen var naturlig nok svært spent tidligere i dag. Han vet at Orica har planer om å legge til rette for boliger og næring i området, og tror det kan være håp om at de vil beholde fabrikkbygningene med museet.

– Det synes jeg høres ut som en veldig fin utvikling, sa Henrik til NRK tidligere i dag.

Har sluppet inn på området

Han har allerede fått en omvisning i det gamle fabrikkområdet.

– Det synes jeg var veldig spennende, selv om jeg fikk vite veldig lite om planene. Jeg fikk veldig mye informasjon om museet, om hva som kan være farlig, og hva som ikke er farlig. Når det gjelder noen av bygningene, må det jobbes nokså mye for å fjerne rester av sprengstoff.

Ingen slipper inn på fabrikkområdet mer.

Den gamle jernporten har vært lukket og låst lenge.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Nå er det ikke så mange timene før du får greie på hva slags planer Orica har for området. Hvis ting ikke blir som du hadde håpet, hva kommer du til å si til dem da?

– Jeg har tenkt å forberede noen spørsmål til Orica. Dem vil jeg ha ordentlige svar på. Så håper jeg at jeg skal få dem til å forstå vår side av saken.

Verdens eneste

Den gamle dynamittfabrikken på Engene i Hurum var i drift fra 1876 til 1976. Noen år etter at produksjonen stanset, i oktober 1983, åpnet Dyno Industrier et sprengstoffhistorisk museum i den gamle fabrikken.

Årlig besøkte mellom 400 og 600 personer dette museet, frem til det i all stillhet ble lagt ned i 2007 av Orica, fabrikkens nåværende eier.

Sverre Østern

Sverre Østern jobbet som kjemiker ved dynamittfabrikken i mange år. Han er imponert over Henriks kamp for å redde museet.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Tidligere kjemiker ved fabrikken, Sverre Østern, var aktivt med i museumsdriften, og tok med folk på omvisning. Nå slipper dynamittpensjonisten ikke engang innenfor porten, der han for noen år siden kunne vise fram ei fullt intakt produksjonslinje, som hadde stått uforandret i ett hundre år.

Da BBC lagde en programserie om Alfred Nobel, gjorde de opptakene ved fabrikken i Hurum. Produksjonsanlegget er det eneste intakte i hele verden, og således helt unikt.

Sverre Østern er svært imponert over 12 år game Henriks utrettelige innsats for å redde sprengstoffmuseet.

– Den gutten kommer til å bli noe stort, sier Østern.