Hopp til innhold

– Hodet knuses i 10 km/t uten hjelm

To vannmeloner brukes for å vise ungdommer hva som skjer med hodet dersom du kjører moped uten hjelm.

Knust "hode"

Vannmeloner er effektiv læring.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ungdommene følger spent med når Turi Gjestemoen fra Statens vegvesen slipper to vannmeloner rett ned i asfalten fra rundt to meters høyde. Melonene skal forestille to hodeskaller.

– Det første jeg gjør er å slippe ned hjelmen med en vannmelon inni og stroppen under haka. Det tilsvarer en velt på moped på 10 km/t i timen.

– Melonen inni hjelmen er uskadd, sier Gjestemoen.

Så tar hun opp den andre melonen, og slipper den rett den i asfalten. Ubeskytta.

– Det er kameraten som skal en liten tur på moped og dropper hjelmen. Da ser du hva som skjer, sier Gjestemoen og ser ned på en most vannmelon.

Les også:

Ungdom lærer om trafikksikkerhet

Det er liten tvil om at hjelm er lurt.

Sikkerhetskurs for ungdom

I tre dager har niendeklassingene ved Nes ungdomsskole fått lære om trafikksikkerhet, brannsikkerhet, førstehjelp og elsikkerhet. Til sammen seks ungdomsskoler er med på kurset på Torpomoen som avsluttes tirsdag.

– Ungdommene står som tente lys. De synes nok det er skremmende og det ser veldig ekkelt ut med den spjæra vannmelonen, sier Gjestemoen.

Hun tror praktiske demonstrasjoner har langt større virkning enn bare å snakke og lese om slike ting.

(Saken fortsetter under bildet)

Bråstopp

Bråstoppen

Bråstoppen sjokkerer ungdommene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

En av demonstrasjonene er den velkjente "bråstoppen". Fastspent i et sete, sendes ungdommene mot en bråstopp i 10 kilometer i timen. Virkningen er sjokkerende.

– Det var veldig overraskende hvordan dette kjentes på kroppen i så liten fart, sier den forbausede niendeklassingen, Reidar Brusletten. Han forstår at en slik smell i 80 kilometer i timen ville vært voldsomt mye verre.

Bruk beltet riktig

Etter smellen lytter han og de andre ekstra oppmerksomt når Gjestemoen forklarer hvordan det er lurt å spenne seg fast.

– Sett deg godt til rette, ikke ha liggende seterygg og sørg for at beltet sitter festet så lavt som mulig nede på hoften. Det er veldig viktig at beltet sitter stramt inntil kroppen, og at det ikke er slakk.

Hun har også et ekstratips nå som det går mot vinter.

– Hvis du har tykk jakke på deg, åpne jakka, ta beltet under og stram så mye som mulig. Da sitter du tryggest. Så kan du heller brette jakka over etterpå.

Flere nyheter fra NRK Buskerud