NRK Meny
Normal

- Trodde huseiere hadde lært

Brannvernlederen oppgitt over mangel på brannvern.

Brannfelle i hus i Drammen
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Denne uka kom brannvesenet over fire leiligheter i et gammel trehus på Strømsø i Drammen sentrum der alt av brannvernutstyr manglet. Det fantes verken røykvarslere eller slukkeapparater, og seksjonsleder Per Døviken i brannvesenet karakteriserte huset som en ren brannfelle.

– Trodde man hadde lært

Direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening er overrasket over at det fremdeles finnes utleieboliger i Drammen som ikke er godt nok brannsikret, særlig med tanke på dødsbrannen på Gulskogen for et år siden der sju polske menn mistet livet.

– Jeg hadde trodd at man smertelig har erfart hvor galt dette kan gå når ting ikke er i orden.

Ikke bare Drammen

Kalheim slår fast at det ikke er tvil om hvor ansvaret ligger. Det er huseierne som skal sørge for brannsikringen. Samtidig ser han at dette ikke er det eneste stedet der brannvernet er for dårlig.

– Vi får tilbakemelding på at det avdekkes slike boforhold også andre steder her i landet.

Ber om tips

Brannvesenet varsler flere kontroller i tida framover, og ber om tips fra publikum. Kalheim vil også oppfordre folk til å melde i fra om mulige brannfeller. Han viser til at beboerne ofte kan være personer som ikke kjenner regelverket i Norge, og at man derfor ikke i samme grad kan vente at de melder fra selv.

– Man skal selvsagt være forsiktig med å oppfordre til angiveri, men man har et ansvar for å melde fra der liv og helse står i fare.