Hopp til innhold

Wenche Foss Show

Det er stille i NRKs Store Studio på Marienlyst i Oslo, - men bare noen få sekunder. Så løfter dirigenten taktstokken foran Kringastingsorkestret. Det er klart for den nasjonale lørdagsunderholdningens høydepunkt.

Wenche Foss i Champangepiken
Foto: Scan-Foto / Scanpix

Året er 1964. Fjernsyn har mange hørt om, men enda mange, mange flere aldri sett. Det er radioprogrammene som samler folket. Den tidens gullrekke fantes på radio. På lørdagskvelden.

Store Studio

Det var i Store Studio, - med to STORE s'er- det skjedde. Der var Leif Rustad, Erik Bye, Rolf Kirkvaag, Odd Grythe, Erik Diesen og noen få andre sermonimestre.

Øivind Bergh.
Foto: Laurvik, Henrik / Scanpix

Og Krinkastingsorkesteret. Som oftest "uder ledelse av Øivind Bergh" . Med solister på hageslange eller klaver. Det kom an på så mangt. Denne kvelden var det Karsten Andersen som ledet orkesteret. Han som radiolytterne kjente best fra ettermiddagskonsertene med det som den gang gikk under navnet Stavangerensemblet.

Bursdagsselskap

Her var Wenche Foss hedersgjest en førvinterskveld i 1964. En feiret Wenche som den gang hadde noen år igjen til femti men allerede var "hele Norges Wenche" og hadde vist flere sider av seg selv enn det som synes i scenelyset.

Programleder for kvelden, Øyvind Johnsen -tidligere skuespiller. senere sportskommenator-, fikk ikke sagt mye før gjesten overtok:

Store studio
Foto: Morten Krogvold

-Dette skulle være som et gebursdagsselskap. For da sa jeg alltid at om ikke hele klassen får komme, så vil jeg ikke ha noe selskap. Men nå er det jo over 300 skuespillere, så...

Åpne Wenche

Det kom nokså spontant fra den Wenche Foss hele nasjonen kjenner. Og mange vil si det var "typisk Wenche".

Wenche Foss
Foto: Sturlason

Så fortalte hun åpent om sin karierevei og seg selv. Og samtalte med gjestende kolleger,- og en mer eller mindre tilsidesatt programleder. For hvorfor skulle denne krigkastingsansatte mannen blande seg inn i hennes show, - hennes selskap?

Gjestende venner

Per Aabel var der, Toralv Maurstad på linje fra studio i Bergen, andre kvinnelige og mannlige skuespillerkolleger, kor og "selveste" Krinkastingsorkesteret. Klassiske scenenumre og aktuell revysatire ble framført.

Wenche Foss og Per Aabel
Foto: Aktuell, AKTUELL / SCANPIX / SCANPIX

Og "hele Norge satt foran radioapparatene" for å få med seg den tids gullrekke: Dickie Dick Dickens, Godaften, mitt navn er Cox.. eller annen radiokrim, show fra Store Studio...og lørdagskåseriet til Arthur Klæboe...

Den glade Wenche

Wenche hadde selvfølgelig avsluttet showet sitt med et av glansnumrene fra operetten "Den glade enke" der hun hadde spilt Hanna Glavari flerfoldige ganger på flerfoldige tetatre. Øyvind Johnsens lette vittighet om den "glade wenche" i innledningen av showet, hadde folket tatt til seg.

Og mange har det inni seg fortsatt

Utdrag av "Wenche Foss show" fra 1964 kan du høre i NRK Gull på P2 søndag 3/4 kl 07.03.