NRK Meny
Normal

Farsdag og farsrollen

Andre søndag i november er farsdag. Men hvordan ble farsrollen oppfattet for drøyt 40 år siden? I NRK Gull i P2 kan du nå høre noen svar.

Far og barn
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det var programleder Halvor Roll som i programserien ”I kveld” stilte spørsmålet: ”Far – hersker eller trell?” i desember 1969. Der kan du høre hva noen ungdommer, fedre og ei lita jenta mente om far og farsrollen.

Far eller mor?

Og Roll får klare svar fra de ungdommene han samtaler med. Mor er den som holder orden på hjem, barn og økonomien. Far er den som er likegyldig til dette.

Som kommer seint hjem fra arbeid, slenger seg sliten på sofaen og leser avisa. -Det skulle ikke være mulig for et voksent menneske å bli så sliten etter en dag på arbeidet, mener en av dem.

For en mor som har full vaskejobb på dagtid, klarer godt med husarbeidet når hun er kommet hjem...

Fedrene selv

De synes ikke det er så merkelig selv, fedrene Roll intervjuer. For når de har gjort dagens jobb og "bi-tinga" de er opptatt av, er det ikke mye tid igjen til hjem og barn.

Men de gjør så godt de kan. Og sørger for gode husrom -gjennom bankgarantier fra arbeidsgiver. Da er det "jeg" som har fått "meg" en god bolig...

Men det er ikke verre enn at de aksepterer at en mor som er hjemme med barna, gjør en "fullverdig jobb". Det er ikke det...

Veslejenta

Den yngste jenta som Roll prater med, er glad i faren sin. Hun liker best ferie og fritida på hytta. Da har hun far i nærheten det meste av tida.

Men aller helst hadde hun ønsket at han kunne sitte på sengekanten hver kveld og lese og fortelle. Lenge, lenge...

Men dette var jo for 40 år siden.

Har du en digital radiomottaker, serverer NRK Gull godbiter fra NRKs ufattelig innholdsrike arkiv, døgnet rundt, om du ønsker.