Videnskapsselskabet i Trondheim

Bli bedre kjent med historien til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim, og hvordan man så på vitenskap og forskning for 250 år siden.

I den nybygde Katedralskolen fra 1786 fikk Selskabet sine første lokaler
Foto: Vitenskapsmuseet NTNU

En teolog fra Oslo, en språkforsker fra Lofoten og en lykkejeger med adelige aner, treffer hverandre i København for 250 år siden og reiser sammen til Trondheim. Peter Friderich Suhm vil gjerne gifte seg med byens rikeste datter, Johan Gunnerus blir biskop for hele Det Nordenfjeldske og Gerhard Schøning blir rektor på Katedralskolen.

Opplysningstidens idealer

Peter Friderich Suhm (1728-98)

Peter Friderich Suhm (1728-98)

Foto: Vitenskapsmuseet NTNU

Disse tre gjør alle strålende karrierer i den dansk-norske Helstaten og tar med seg opplysningstidens idealer fra Europa til de øvre sjikt i Trondheims elite. Der stifter de i 1760 det som i nå i 250 år har vært kjent som Det kongelige norske Videnskapers Selskab, femti år før Universitetet i Oslo ser dagens lys.

Selskabets historie

Biskop Johan Ernst Gunnerus (1718-73),

Biskop Johan Ernst Gunnerus (1718-73)

Foto: Vitenskapsmuseet NTNU

I denne utgaven av Museum kan du bli med generalsekretær Kristian Overskaug inn i Selskabets festsal, som fortsatt ligger i Katedralskolen, og du møter museumsdirektør Axel Christophersen og formidlingsleder Morten Steffensen Som forteller om Selskabets historie.

Fra Noah til nå

Gerhard Schøning (1722-80)

Gerhard Schøning (1722-80)

Foto: Vitenskapsmuseet NTNU

På NTNU Vitenskapsmuseet feires 250-årsjubileet med en stor utstilling i fire etasjer som spenner fra Noahs ark til siste nytt fra NTNU s forskningslaboratorier. -På 1700-tallet så man på Bibelens skapelsesberetning som en konkret fortelling om jordens tilblivelse, og Gerhard Schøning mente at Noahs sønner, som strandet på Armenias fjelltopper, kunne være stamfedre for befolkningen i Norge, sier Steffensen.

Nærvær

Unike gjenstander fra samlingen til Johan Gunnerus kan ses på jubileumsutstillingen

Unike gjenstander fra samlingen til Johan Gunnerus kan ses på jubileumsutstillingen.

Foto: Vitenskapsmuseet NTNU

– Hvilke forestillinger har vi om kunnskap, tid og rom, og forskjellen mellom natur og kultur, spør Axel Christophersen. Han viser fram unike gjenstander fra Selskabets første ”raritetskabinetter”, blant annet en samling konkylier.
– Naturens skjønnhet med den ypperste symmetri og systematikk, var 1700-tallets bevis for det gudommelige nærvær i naturen, sier Christhopersen.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 16/10 kl. 16.03 og søndag 17/10 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte