TRISTAN & ISOLDE= SANT

Wagner gjorde fortellingen om Tristan og Isolde til en opera som ble et vannskille i musikkhistorien. Men historien ble allerede fortalt i en kjærlighetsroman, som var kjent i Norge i 1226.

Elske
Foto: www.colourbox.com

I romanen blir Tristan sendt som bud til Irland av onkelen Kong Markis, for å fri til kongsdattera Isolde på hans vegne. Han begynner å bli gammel, og trenger arvinger. Isolde er ikke glad for planen, men hun må følge med for å skape fred mellom folkene.

For å få Isolde og Markis til å elske hverandre, lager Isoldes mor en urtedrikk. Av vanvare deler Tristan og Isolde denne drikken når de blir tørste på veien. Og resten av historien handler om Tristan og Isoldes vanskeligheter.

Dette er historien om konflikten mellom den gamle og nye kjærligheten. Den gamle kjærligheten, basert på sosiale forhold, styrket av slekta. Den nye og moderne kjærligheten, basert på romantikk og individuelle følelser.

Den nye kjærligheten er upassende, grenseløs, usømmelig, men tuftet på trofasthet - som er et viktigere tema for den nye kjærligheten enn for den gamle.

Få med deg sendinga på NRK P2, Påskeaften kl. 21.00.

Her kan du lese hele historien om Tristan og Isolde