Sirupskaker i et fritt Norge

Husstellærer og kokebokforfatter Ingerid Askevold oppfordrer til festlig julebakst etter fem lange krigsår.

Kakebaking til jul på Smestad skole i 1946.

Kakebaking til jul på Smestadskole i 1946.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Jula 1945 ble antakelig svært spesiell for de som opplevde den. Etter fem lange krigsår, var julefeiringen i 1945 preget av ekstra glede og forventning. Ennå var det knapphet på mange varer som kunne gjøre jula hyggelig. Men husstellærer og kokebokforfatter Ingerid Askevold visste om et knep eller to, og leverer smarte oppskrifter på løpende bånd; sirupskaker, marsipan, sjokoladetopper og karameller, er noen av godsakene hun beskriver.

De som var så heldige å ha en eggeplomme kunne også lage trøfler. Mange norske barn kunne i 1945 bare erindre julefeiringer under okkupasjon, og derfor understreker Askevold viktigheten av at denne jula ble ekstra hyggelig for barna.

Hør også skuespillerinnen Tore Segelcke fortelle om julefeiring på fjellet og flere andre radioklipp om jula.

Juleprogrammene kan du høre på NRK Gull mandag 17. desember 2007 kl 17.00-18.00.