NRK Meny
Normal

Klassisk musikk som lønner seg

Rett fra latinsk slum kommer det musikk som lønner seg.

Gustavo Dudamel dirigerer barn

Gustavo Dudamel i LA

Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS


I februar kommer ungdomsorkesteret Simon Bolivar fra Venezuela ut på markedet med Tsjaikovskijs femte symfoni. Forventningene er store. Dette orkesteret er det mest oppsiktsvekkende som er skjedd i klassisk musikk de siste årene. Og så er det bare en side-effekt av et større prosjekt, kalt El Sistema

Den drivende kraften bak El Sistema heter Jose Antonio Abreu.

Barn fra slummen er en ressurs

Det var i 1975 at økonomen. Politikeren og amatørmusikeren Abreu samlet elleve barn i et parkeringshus. Med støtte fra lokale myndigheter fikk han kjøpt inn instrumenter, og gruppa med unge musikere økte raskt. Han kalte det Accion Social Musical.

Han rekrutterte blant de fattigste barna. Fattigdom er ensomhet, lediggang, lovløshet. Venezuela er landet med olje, og svære slumområder i byene, med innvandrere fra landsbygda og nabolandene. Barn og ungdom går for lut og kaldt vann.

I løpet av årene som er gått, har Accion Social Musical vokst.Omkring 400.000 ungdommer har gått gjennom El Sistema. Nå omfatter det mer en ett hundre ungdomsorkestre og femti barnorkestre. Det finnes nitti musikkskoler i landet, og hele 15.000 musikklærere er engasjert.

Presidenten engasjerer seg

I 2007 startet president Hugo Chavez Mission Musical, ledet av Helsedepartementet. Nå får El Sistema omtrent 200 millioner i statsstøtte i året. De blir finansert av Den Inter-Amerikanske Utviklingsbanken som har regnet ut at de får 1.68 USD tilbake for hver dollar de investerer, regnet ut fra hva de sparer i utgifter til sosiale program. Det lønner seg å investere i klassisk musikk.

Da Abreu begynte i 1975 var det to symfoniorkestre i Venezuela. De baserte seg på europeiske krefter. Nå er det tretti profesjonelle symfoniorkestre i landet. Ungdomsorkestret Simon Bolivar er bi-effekten, og den 28 år gamle dirigenten Gustavo Dudamel er gallionsfiguren.

Gøteborgesymfonikerne fanget ham først, og han har brakt suksess til dem også gjennom en Europaturnè. Nå er han også blitt dirigent for USAs viktigste symfoniorkester, Los Angeles-symfonikerne.