Hopp til innhold

Forfatteren Ragnhild Jølsen - en språkets musiker

”Den røde høst” var tittelen på et selvbiografisk verk forfatteren Ragnhild Jølsen (1875-1908) planla, men som aldri ble fullført. Kantaten "Den røde høst", som komponisten Morten Gaathaug nå har skrevet, er samtidig en suite fra en opera som aldri ble skrevet...

To Ragnhild Jølsen-beundrere

To Ragnhild Jølsen-beundrere, biografen Arnhild Skre og komponisten Morten Gaathaug

Foto: Bodil Johanne Jensen

For av forskjellige grunner ble ikke Morten Gaathaugs Ragnhild Jølsen-idé realisert som sceneverk. Men i kantaten - en reise i Ragnhild Jølsens liv og diktning - er teksten hentet rett ut av bøkene hennes. Hun hadde et stort dramatisk talent, og det er flere scener i forfatterskapet som kan få mang en komponist til å tenke opera. Men i tekstene er det også stor poesi.

Jølsen som lyriker

I programheftet ved urfremføringen av Gaathaugs Jølsen-kantate, var teksten satt grafisk opp som om det var dikt, og ikke prosa, slik vi finner den i Jølsens fire romaner og novellesamlingen "Brukshistorier".

-Det er veldig naturlig å gjøre det, for hun har så velformulerte avsnitt i sin prosa, formet så vakkert og elegant at det faktisk er dikt,

sier Morten Gaathaug.

Biografi

Jølsen-biografen Arnhild Skre

Arnhild Skre

Foto: Bodil Johanne Jensen

Historiker og skribent Arnhild Skre gav nylig ut biografien ”La meg bli som leoparden”, om Ragnhild Jølsens liv og diktning. Hun har også funnet mye musikk i dette forfatterskapet.

-Det som virkelig gjør at man ikke glemmer henne, hvis man først er blitt fanget inn, er denne poetiske voldsomheten hennes. Hun beskrev ting så nydelig musikalsk, samtidig som hun kunne skrive om de verste ting, i dette vakre språket hennes.

Vekket oppsikt

Forfatteren Ragnhild Jølsen, 1905

Forfatteren Ragnhild Jølsen, 1905

Foto: Trine Kongsrud Lier

Ragnhild Jølsen var født i Enebakk i 1875 og debuterte i 1903 med romanen Ve’s mor.

-Hun vekket delvis voldsom oppsikt med dette verket, fordi hun skrev på en måte kvinner ikke skulle. Det var nesten utenkelig at dette kunne være skrevet av en kvinne,

sier Arnhild Skre. Ragnhild Jølsen ble bare 32 år gammel. Hun døde i 1908, etter Skres mening av indre blødninger pga en sykdom som har langvarig rusing som årsak. Både alkohol og opium ble inntatt i perioder, gjennom flere år.

Ragnhild Jølsen, den største..

Ragnhild Jølsen gjorde seg sterkt bemerket gjennom sine 5 bøker. De utkom årlig mellom 1903 og 1907. ”Av oss to er Ragnhild Jølsen den største”, sa den 7 år yngre Sigrid Undset. For oss i dag fremstår Ragnhild Jølsen som en svært moderne forfatter. Det er ikke minst tematikken hennes som har imponert Arnhild Skre:

- Hun ville skilde menneskelivet i full bredde, både det vare, poetiske og nydelige og det grusomste. Og ikke minst dette at hun beskrev sterke erotiske drifter og elskovstrang hos kvinner. Det var helt uhørt. Så hun blir en forfatter med et tvetydig lys rundt seg, på den ene siden dette at hun er så sjokkerende i litteraturen sin, så dramatisk og mørk og voldsom, og samtidig dette at hun har et så åpenbart litterært talent.

Motto for kantaten:

-Kjærligheten, den store og evige… Den er den langsomme og sterke musikk, som aldri skal opphøre å tone over jorden... Sitat Ragnhild Jølsen.

Komponisten Morten Gaathaug og dirigenten Tom Wiklund

Komponist Morten Gaathaug og dirigent Tom Wiklund

Foto: Bodil Johanne Jensen

Morten Gaathaugs kantate Den røde høst - for solister, kor og orkster - ble urfremført i Ski Rådhusteater 18. oktober. Utdrag fra kantaten får du i Musikk i brennpunktet, onsdag 28. oktover kl. 21.03 – 22.00, på P2.

Ensemblet mottar applaus etter kantaten "Den røde høst"

Applaus etter fremføringen av Den røde høst

Foto: Bodil Johanne Jensen

Utøvere:

Helene Wold, sopran, Marianne E. Andersen, mezzosopran, Tor Kessel, baryton, Njål Sparboe, bass-baryton. Follo kammerkor og kammerkoret KORiOSLO. Musikere fra Kringkastingsorkesteret, pianist Tore Dingstad, og dirigent Tom Wiklund.